Operațiile care nu reprezintă urgențe vor fi amânate în favoarea pacienților COVID de la ATI. Noi explicații din partea Andreei Moldovan

Publicat: 06 04. 2021, 06:46
Actualizat: 06 04. 2021, 06:50
Foto: edupedu.ro

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a vorbit pe larg despre amânarea intervențiilor chirurgicale care nu reprezintă urgențe, în perioada următoare, pentru ca resursele să fie canalizate către bolnavii COVID.

„A fost o discuție sâmbătă seara cu managerii mai multor spitale din București și din țară, inclusiv cu reprezentanți a DSU, Raed Arafat și Călin Alexandru. Domnul ministrul Voiculescu a inițiat această discuție. S-a discutat în cel context despre măsurile suplimentare care trebuie să le luăm, pentru că este o situație de criză”, a precizat Andreea Moldovan la DIGI24.

„În infecția COVID crește foarte mult necesarul de oxigen, astfel încât consumul este enorm. E incomparabil cu tot ce s-a consumat înainte de debutul pandemiei. Pacienții severi pe care îi avem acum în supraveghere necesită mulți dintre ei Terapie Intensivă”, a afirmat Andreea Moldovan.

Pacienții oncologici nu vor fi afectați

„Vreau să asigur că urgențele, pacienții oncologici, care au un termen foarte strict pentru intervenții chirurgicale și care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectați. Ei sunt clar urgențe. De asemenea, gravidele reprezintă urgențe”, a spus secretarul de stat.

„Situația este alarmantă și toți medicii cu care vorbim ne spun că este mult, este greu. Cu mulți pacienți, pacienți gravi. Sunt forme absolut diferite de ce s-a observat până acum, cu evoluție mult mai rapidă. Și de cele mai multe ori nu favorabilă”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Andreea Moldovan, despre testele de salivă COVID: „Oferă un fals sentiment de siguranță printr-un test negativ” (VIDEO)

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, în timpul conferinței cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susținută duminică, 4 aprilie, că testele de salivă COVID nu sunt utile ca test de screening și oferă „un fals sentiment de siguranță”. Farmaciștii vor să fie instruiți pentru a face testări COVID, a mai spus Moldovan.