ORA DE VARĂ 2023. Când trecem la ora de vară și cum ne afectează schimbarea

Publicat: 13 02. 2023, 13:51
ORA DE VARĂ 2023. Sursa foto: PROFIMEDIA

ORA DE VARĂ 2023. Pe lângă schimbarea „ceasului biologic”, ora de vară aduce și o economie în privința consumului de energie electrică.

ORA DE VARĂ 2023. România trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 25 spre 26 martie. În noaptea respectivă, ora 03.00 dimineața devine 04.00 dimineața.

În consecință, dăm ceasul cu o oră înainte, însemnând că, teoretic, în noaptea de 25 spre 26 martie dormim mai puțin.

De asemenea, prin acest procedeu, al trecerii la ora de vară, se pariază pe obținerea de mai multă lumină naturală pentru efectuarea diferitelor activități.

ORA DE VARĂ 2023. Presupune și economie la consumul de energie electrică

În urmă cu câțiva ani, țărilor din UE li s-a cerut să aleagă între ora de iarnă și cea de vară, astfel încât oamenii să nu mai fie afectați de această schimbare.

Autoritățile române au stabilit atunci ca țara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, știut fiind faptul că, totuși, ora de iarnă este considerată standard.

Pe fondul pandemiei de COVID-19, procesul de a alege între ora de iarnă și ora de vară a fost amânat pe termen nedeterminat.

Totodată, ținând cont de criza energetică cea a lovit mai toate țările din UE în ultima perioadă, există posibilitatea ca autoritățile din tot mai multe țări să încline spre menținerea pe o perioadă cât mai lungă a orei de vară, astfel încât să se obțină economii vizibile la consumul de energie electrică.

Trecerea poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății

„Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare a noilor condiții, iar acest lucru se adaptează este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic. Este vorba de persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții. Această schimbare de oră nu face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și nu determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic ”, explică psihoterapeutul Keren Rosner.

„Oamenii sunt foarte preocupați de ceea ce se întâmplă cu virusul, explozia de cazuri de COVID-19. cât și grija de a se proteja. Aceste schimbări sunt foarte impactante din punct de vedere psihologic, chiar dacă în trecut oamenii erau sensibili la această schimbare a orei, acum aspectul acesta trece pe plan seccund”, explică psihoterapeutul.

„Mai puțină cofeină și mai puțin alcool în primul rând. De asemenea, oamenilor care au devenit sedentari în ultima perioadă pentru că nu au avut posibilitatea să meargă la sala de sport sau în excursii, le recomand să facă totuși efortul de a ieși din casă, chiar dacă se plimbă într-un parc, mișcarea contribuie la starea de bine. Să aibă planuri de viață și să-și creeze fiecare liniștea. Pentru unii înseamnă armonie în familie, poate reconcilierea unor relații tensionate, cât și relaxarea în ceea ce privește grija legată de starea de sănătate. Protecția să fie asigurată, dar mintea să nu rămână preocupată de scenarii care pot genera emoții destabilizatoare .Totodată, să nu uite să vorbească mult cu semenii. Măcar în mediul online să participe la întâlniri cu teme care le creează o stare de bine, de curiozitate intelectuală și relaxare sufletească.”