Orașul în care îți cumperi APARTAMENT cu 130 de euro. Un afacerist a cumpărat 15 case la prețul unei mașini

Publicat: 17 06. 2023, 22:48
Foto: Google Street View

Cei mai mulți cumpărători sunt din afara orașului sau chiar speculanți, care vor să se îmbogățească peste noapte. Mai există însă și categoria celor care vor să ducă o viață liniștită și modestă.

Hu Yongwei locuiește în Beijing, dar a cumpărat deja 15 apartamente cu două sau trei camere în orașul Hebi din centrul Chinei, cu aproximativ 28.000 de euro.

Hebi este un oraș din provincia Henan, situat pe un relief muntos, la marginea platoului Shanxi. Hebi avea, în 2020, o populație de 1,5 milioane de locuitori. În Hebi se află câteva mine de cărbune și orașul găzduiește Hebi New Area, o zonă economică foarte dezvoltată.

„Mai ieftine ca varza!”

Pe ultimul apartament a dat doar…2.300 de euro. Toate locuințele au fost construite în anii 1990, scrie Reuters.

„Apartamentele au fost vândute mai ieftin ca varza!”, a declarat antreprenorul de 39 de ani.

Agenții imobiliari au precizat că apartamentele foarte ieftine din orașele chineze mai mici, precum Huainan și Rushan în est și Gejiu în sud-vest, sunt, de asemenea, cumpărate, în mare parte de persoane care locuiesc în afara acestor zone.

A cumpărat un apartament cu 130 de euro

Hu a plătit 130 de euro pentru unul din apartamentele sale din Hebi. Prețurile sunt cu 27% mai mici decât vârful înregistrat în 2021, informează platforma imobiliară chinezească Anjuke.

La fel de ieftine ca braga sunt apartamentele și în Huainan, Rushan și Gejiu.

Imobilele sunt cumpărate de regulă de oameni din afara orașului, care vor o viață liniștită sau chiar se pensionează și vor o viață accesibilă.

În Rushan, agentul imobiliar Liu Yong a spus că vin tot mai mulți cumpărători din afara Chinei, cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, care vor să se stabilească la pensie la mare.

Un alt agent, de data aceasta din Gejiu, a declarat că doritorii vor să se mute acolo, deoarece costul vieții este modest.

Economistul Nie Wen de la Hwabao Trust spune însă că trendul migrației spre aceste apartamente extrem de ieftine reflectă neîncrederea chinezilor în propriile resurse financiare, pe un plan îndelungat.