Pentru alții nu se poate, pentru magistrați da. Inechitățile din magistratură au fost rezolvate prin Ordin de ministru, impactul bugetar fiind de 84 milioane lei

În sistemul judiciar din România, una dintre problemele care au fost rezolvate, prioritar, de către ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și care – susține acesta – crease, de multă vreme, o situație foarte dificilă, deoarece de ani de zile inechitățile din sistem se regăseau în sute de procese deschise de magistrați, o reprezintă Ordinul de ministru dat la finalul anului 2021, referitor la salarizarea magistraților.

Astfel, s-a găsit modalitatea ca prin Ordinul de ministru dat să se majoreze valoarea sectorială de referință, iar pe termen lung ministrul Justiției subliniază că ministerul va face economii de zeci de milioane de lei în urma stopării litigiilor deschise de magistrați în instanțe pe această temă.

Problema Legii salarizării în magistratură a fost rezolvată, în sensul că hotărârea de guvern dată pune capăt, în opinia ministrului Cătălin Predoiu, ”inechităților și dezechilibrelor salariale din sistem”, fiind  ”o măsură care vine să stopeze procesele multe aflate pe rolul instanțelor. Era nevoie de aceasta măsură pentru că se pierduse demult controlul bugetului în Justiție”.

Ordinul de ministru nr. 6245 din data de 30 decembrie 2021

Cum se va calcula salariul magistraților de la 1 februarie 2021

Impactul majorărilor salariale pentru eliminarea inechităților în magistratură este, conform declarației lui Cătălin Predoiu, de 84 milioane lei.

Salariul magistraților se calcula, până acum, de la o Valoare Sectorială de Referință (VSR) de 465 de lei. De la 1 februarie 2022, salariul se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei.

Ordinul de ministru nr. 6245 din data de 30 decembrie 2021

Salariul mediu net al judecătorilor, procurorilor, grefierilor, personalului conex și al consilierilor probațiune era de 8.765,5 lei, înainte de  Valoarea de Referință Sectorială 605 lei.

În ceea ce privește salariul mediu net pentru fiecare categorie, conform VSR 605, ministerul Justiției a transmis următoarele cifre:

  • Judecător – 13.369 lei
  • Procuror – 13.473 lei
  • Grefier – 5.232 lei
  • Personal conex – 2.988 lei
  • Consilieri probațiune – 4.985 lei

Pentru a avea o imagine cât mai clară în ceea ce privește aceste creșteri salariale, trebuie precizat că Președintele României – potrivit declarației de avere a lui Klaus Iohannis – câștigă 14.865 de lei lunar, respectiv 178.391 lei anual (2020), cu mențiunea că, în ceea ce îi privește pe magistrați, este vorba despre un salariu mediu lunar.