Ministrul Justiției reacționează în cazul lui Cristi Danileț: CSM a riscat foarte mult cu această decizie

Ministrul Justiției reacționează în cazul lui Cristi Danileț: CSM a riscat foarte mult cu această decizie
Publicat: 14/12/2021, 15:31

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a reacționat, marți, în cazul excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Danileț și spune că „CSM a riscat foarte mult cu această decizie”, precizând că „același nivel de exigență” ar trebuie impus la modul general, „fără excepții, pentru a nu crea favoritisme”.

Cazul domnului judecător Danileț este unul care a născut deja controverse și dezbateri aprinse într-un context și așa inflamat de întârzierile și blocajele agendei Justiției în 2021. Sunt conștient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci și mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face și mai dificilă sarcina Ministerului Justiției de a lucra și coopera cu acest sistem pe teme sensibile”, scrie Predoiu, pe Facebook.

El continuă și precizează că „CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme”.

„Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, și, pe de altă parte, având în vedere că dl judecător Danileț a declarat că va ataca decizia CSM în instanță, până la pronunțarea unei decizii definitive, ministrul Justiției este obligat prin natura postului să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanței de judecată. Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanțelor de judecată, așa cum, repet, dl judecător Danileț a declarat public”, a adăugat ministrul Justiției.

Pe de altă parte, el își rezervă dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanța de judecată se va pronunța definitiv.

„PS În ceea ce privește prevederile privind sancțiunile disciplinare din lege, ele au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislația germană, daneză, olandeză și suedeză, țările cu cel mai ridicat nivel de exigență disciplinară din Europa. Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziții dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!”, conchide șeful de la Justiție.

USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană

Vicepreşedintele USR Dan Barna a anunţat, marţi, că formațiunea din care face parte va sesiza Comisia Europeană, după ce judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură din cauza unor postări pe Tik Tok.

„Știu că după acest an de crize și dezamăgiri politice majore mulți dintre cei care am fost în stradă la Colectiv și la Ordonanța 13 simțim o mare frustrare și dezamăgire și lehamite. Ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileț ne aruncă înapoi direct în “liniștea” regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiția Rodicăi Stănoiu”, a scris, marți, pe Facebook, Dan Barna.

Vicepreședintele USR afirmă că „să ne dăm bătuți, să tăcem dezamăgiți, să abandonăm comod ar însemna că toți anii aceștia din urmă, cu toate speranțele lor au fost degeaba. Ar însemna să ridicăm din umeri și să ne înclinăm în fața abuzului grosolan al unui sistem care are din nou sentimentul că și-a tras țara la cheie”.

Totul a pornit de la clip postat pe Tik Tok

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, pentru două postări pe care le-a făcut în 2020 pe TikTok. Judecătorul a anunțat că va contesta decizia la instanța supremă, pentru că cele două postări pentru care s-a decis excluderea sa din magistratură nu au legătură cu profesia, ci țin de viața sa privată, pentru care nu dă socoteală nimănui.

Acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară în cazul lui Cristi Vasilică Danileț, de la Tribunalul Cluj, pentru ” manifestările pe reţelele de socializare”, a fost admisă, luni, cu majoritate de voturi de Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM.

”Cu majoritate, în baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ”, potrivit decizie Secției pentru judecători.

Cristi Danileț poate contesta decizia de excludere din magistratură, recursul urmând să se judece la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Doi dintre membrii Secției pentru judecători au avut opinii separate, unul susținând cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de Cristi Danileţ, iar celălalt cerând admiterea excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare, pe motiv că s-a depășit termenul de efectuare a verificărilor prealabile şi de încălcare a repartizării aleatorii.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult