PMP: Bugetul pe anul 2022 este bazat pe incertitudini și riscuri

Publicat: 20 12. 2021, 16:50
Actualizat: 20 12. 2021, 16:50
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP)

Construcția bugetului de stat pe anul 2022 este realizată pe o creștere economică de 4,6% din PIB stimulată de consum și investiții precum și pe reducerea semnificativă a evaziunii fiscale, arată într-un comunicat de presă Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP) și fost ministru de Finanțe.

Însă în cazul investițiilor este greu de crezut că acestea vor avea o contribuție pozitivă de 2,4% asupra creșterii economice având în vedere incertitudinea demarării unor proiecte de investiții cu finanțare din fonduri europene, potrivit comunicatului PMP.

„Potrivit prevederilor proiectului legii bugetului pe 2022 ordonatorii principali de credite pot introduce noi proiecte de investiții aferente perioadei de programare bugetară 2014-2020. Rezultă că România nici în acest moment nu are proiecte de investiții pentru a atrage fondurile europene din acest exercițiu financiar. Există riscul că România să piardă zeci de miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2014-2020. Ce să mai vorbim despre atragerea de fonduri europene din programarea bugetară 2021-2027?”, potrivit comunicatului PMP.

PMP: România avea posibilitatea să atragă fonduri europene din acest exercițiu financiar încă din acest an

O altă problema a bugetului de stat pe anul 2022 o reprezintă supraestimarea încasărilor bugetare. Creșterea încasărilor se bazează pe reducerea evaziunii fiscale din TVA cu 5 puncte procentuale și sancționarea penală pentru neplata impozitelor ce fac obiectul stopajului la sursă. Este greu de crezut că peste noapte se poate realiza reducerea evaziunii fiscale, potrivit comunicatului.

„Se știe că în ultimii ani multe guverne și-au propus să reducă evaziunea fiscală dar din păcate această a crescut foarte mult. De exemplu pierderile din încasările din TVA au fost de 34,9% în 2019 față de 32,7% în 2018. Dacă nu se realizează programul de investiții și nu se reduce evaziunea fiscală există riscul înregistrării unor încasări bugetare mult mai reduse față de prevederile bugetare. În această situație actualul guvern va fi nevoit să reducă cheltuielile sau să introducă noi impozite pentru încadrarea în deficitul bugetar convenit cu Comisia Eupeana.
Partidul Mișcarea Populară solicită actualului guvern să analizeze capacitatea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene privind posibilitatea gestionării absorbției fondurilor europene având în vedere riscul privind dezangajarea fondurilor europene din programul bugetar 2014-2020. Totodată se impune elaborarea unei strategii naționale privind reducerea evaziunii fiscale având în vedere că această afectează încasările bugetare și concurență între agenții economici”, se mai precizează în comunicatul PMP.