Polițiștii detașați pe Litoral erau doar de decor, trimiși să facă figurație în intersecții, semafoare umane, acuză Europol

Publicat: 24 08. 2023, 15:20

Polițiștii aduși din toată țara pe Litoral pentru a suplinii lipsa de personal în perioadele de maximă aglomerație au fost trimiși la  munca de jos, susține sindicatul Europol. Practic „detaşaţii” erau puşi doar să facă activităţi de fluidizare a circulaţiei rutiere, fără a avea voie să participe la activităţi privind depistarea şoferilor care consumaseră droguri sau alcool.

”Detaşaţii trebuiau ţinuţi departe de clientela politică”, scrie sindicatul pe Facebook. Europol susţine că şefii Inspectoratului de Poliţie Constanţa erau mai degrabă deranjaţi de prezenţa în judeţ a poliţiştilor trimişi din alte judeţe.

”Iată dimensiunea cangrenei din sistemul de poliţie. Este de notorietate faptul că poliţiştii rutieri detaşaţi pe litoral mai mult «deranjau», în opinia şefilor de la Constanţa. Fără acţiuni pe alcool/droguri, fără schimburi de noapte şi fără sancţiuni pentru cei care încalcă regulile de circulaţie. Doar ţinuţi în soare prin intersecţii sau la trecerile de pietoni, strict pentru «fluidizare». Detaşaţii trebuiau ţinuţi departe de «clientela» politică”, postează, sindicatul Europol.

Semafoare umane pentru demnitari

Sindicaliştii publică de asemenea mai multe mesaje trimise de unii dintre poliţiştii detaşaţi în judeţul Constanţa, mesaje conform cărora aceştia participau exclusiv la ture din schimburile unu şi doi, fiind folosiţi drept „semafoare umane”, pentru a face cale liberă demnitarilor aflaţi în judeţ.

”Noi am fost doar semafoare umane timp de 9 ore/zi. Nu ne-au lăsat să acţionăm deloc pe alcool sau droguri, ci doar să dirijăm, atât! Să asigurăm fluenţă demnitarilor care veneau în vacanţă la Constanţa” se arată în unul dintre mesajele publicate de sindicat.

Predoiu are mână liberă de la Ciolacu să măture sistemul

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre scandalul tânărului drogat care a omorât doi studenţi în staţiunea 2 Mai, că mai este o parte de vină, cea morală şi de sistem, pe care vede că nu şi-o asumă nimeni şi i-a transmis ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, că are mână liberă să facă curăţenie de sus până jos. Premierul a spus că în acest caz nu e vorba doar de simple greşeli personale, ci despre lucruri grave care arată că sistemul nu a funcţionat într-o situaţie banală, a unui ins oprit în trafic. ”Din păcate, prin modul în care au acţionat, dar şi prin comportamentul ulterior, anumiţi şefi din poliţie au devenit complici morali la crimă!”, a spus premierul.

Citiți și: Poliția Rutieră a declanșat vânătoarea de șoferi  drogați. Ce capturi au reușit agenții în 2023

EXCLUSIV | Sute de șoferi au fost depistați drogați la volan, în mod greșit, după ce polițiștii rutieri nu au respectat prospectul aparatelor DrugTest