EXCLUSIV | Sute de șoferi au fost depistați drogați la volan, în mod greșit, după ce polițiștii rutieri nu au respectat prospectul aparatelor DrugTest

EXCLUSIV | Sute de șoferi au fost depistați drogați la volan, în mod greșit, după ce polițiștii rutieri nu au respectat prospectul aparatelor DrugTest
Aparate DrugTest ale Poliției Rutiere dau erori dacă sunt folosite la altă temperatură decât cea din prospectul de funcționare
Publicat: 25/05/2023, 07:00

Sute de șoferi ar fi fost depistați drogați la volan, în mod greșit, după ce polițiștii rutieri nu ar fi respectat prospectul aparatelor DrugTest. Victimele au reușit, cu mare greutate, să evite condamnarea și să-și recupereze permisele de conducere abia după ce analizele realizate la INML au relevat că nu consumaseră substanțe interzise. Un experiment realizat de specialiști din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a relevat că, dacă sunt folosite la o altă temperatură decât cea menționată de producător, aparatele indică, în mod eronat, faptul că persoana testată a consumat droguri de mare risc.

În anul 2019, Poliția Rutieră a fost dotată cu aparate pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența stupefiantelor, achiziționate de la firma germană Drager. Aparatele s-au dovedit utile, mai ales că, în scurt timp, polițiștii au descoperit că numărul șoferilor aflați sub influența drogurilor a ajuns să fie mai mare decât al celor băuți.

Totuși, potrivit unor surse judiciare, polițiștii rutieri nu ar fi ținut cont de un amănunt important, menționat de firma germană în manualul de utilizare al aparatului, motiv pentru care sute de oameni s-au ales cu dosare penale, iar permisele de conducere le-au fost suspendate pentru perioade nelimitate de timp.

În prospectul aparatului transmis de firma Drager se arată că, pentru o funcționare optimă, aceste aparate trebuie folosite la o temperatură cuprinsă între 4 și 30 de grade Celsius. Or, de când au fost achiziționate, acestea au fost utilizate iarna și vara, indiferent de temperatura de afară. Ca urmare, substanțele lichide cu reactivi ar fi fost afectate.

Sursele citate au precizat, pentru Gândul, că specialiști ai Poliției au testat ce se întâmplă dacă o persoană care nu a consumat stupefiante este testată cu aparatul DrugTest la o temperatură mai scăzută de 4 grade Celsius.

Rezultatul a fost că aparatul a dat erori, în sensul că la unele teste a reacționat pozitiv pentru benzodiazepine și amfetamine. Astfel, mai pe românește, conform DrugTest-ului, polițiștii care au suflat luaseră medicamente psihotrope sau ecstasy.

De altfel, o analiză realizată de specialiștii Secției de Toxicologie din cadrul Institutului Național de Madicină Legală, la solicitarea Gândul, a relevat că, în cursul anului 2021, la INML au fost analizate 1.657 de probe biologice care au ieșit pozitive după testarea cu aparatul Drug Test de către polițiștii bucureșteni ai Brigăzii Rutiere.

Dintre acestea, 215 au avut rezultate negative la INML, adică 12,9 la sută. Asta înseamnă că cel puțin fiecare al zecelea șofer testat pozitiv a fost, în realitate, complet nevinovat, iar mai multe erori au fost înregistrate tocmai la benzodiazepine și amfetamine.

Erorile DrugTest pot avea efecte grave

Conform polițiștilor rutieri, legislația prevede că un șofer testat pozitiv la droguri pierde pe loc dreptul de a conduce, pe o perioadă nelimitată, iar pe numele său este întocmit un dosar penal.

În mod obligatoriu, șoferul este transportat la o unitate medicală pentru recoltare de probe biologice, după care dosarul este trimis la unitatea de parchet de pe lângă judecătoria competentă teritorial pentru locul în care s-a făcut testarea. Din acel moment până când analizele de laborator sunt gata, persoana suspectată că s-a urcat la volan după ce a consumat droguri nu are dreptul să conducă.

Surse din Poliție au declarat, pentru Gândul, că din cauza numărului foarte mare de dosare, șoferii așteaptă, în medie, aproximativ un an până la aflarea rezultatelor, timp în care unii dintre aceștia suportă sancțiuni nedrepte, care în cazul unora, așa cum sunt șoferii profesioniști sau alte categorii de persoane dependente de permisul auto, pot avea efecte grave.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din lumea traficanților care vând drogul violului. Orgii sexuale pentru narcomani, într-un hotel de lux din București

EXCLUSIV| Cum văd părinții problema drogurilor în școli. ”Există consum pentru că ofițerii specializați stau într-o zonă de confort, vin doar la pont”

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”