Precipitații: Număr record de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână. Care sunt județele vizate

Publicat: 12 06. 2021, 16:27
Actualizat: 15 04. 2022, 14:17
Sistem de rachete anti-grindină / FOTO - Arhivă

În ultima săptămână, au fost lansate 986 de rachete antigrindină, pe fondul instabilității atmosferice, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din consumul din acest sezon, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Numai în ultimele 24 de ore este vorba de peste 200 de rachete antigrindină lansate din punctele din Prahova şi Oltenia.

Partea de est şi sud a ţării s-a confruntat cu o instabilitate atmosferică prezentă în zonele protejate de infrastructura din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Precipitații importante sunt așteptate și pentru zilele de sâmbătă și duminică.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook că din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova şi Oltenia au fost lansate în total un număr de 214 rachete antigrindină pentru combaterea a 41 de celule cu greloane de grindină în formare, protejând astfel culturile agricole şi comunităţile locale din judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Teleorman, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Iaşi. Adrian Oros menționează că lansările au avut efectul scontat, în zona protejată nefiind înregistrate pagube.

În ultima săptămână, în intervalul 4 – 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost lansate un număr de 986 de rachete antigrindină, pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Este cel mai mare număr de rachete antigrindină lansate în interval de o săptămână, de la punerea în funcţiune a sistemului, şi reprezintă mai mult de jumătate din consumul de rachete din acest sezon – ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Dacă ne raportăm la perioada 15 aprilie  – 11 iunie 2021, numărul total este de 1.648 de rachete antigrindină, mai arată șeful de la Agricultură.

În zona protejată, lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită intervenţiilor active în atmosferă realizate de unităţile din cadrul Sistemului” –  ministrul Agriculturii Adrian Oros.

Atenționare meteo

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape toată ţara, valabilă sâmbătă, între orele 11:00 21:00, şi o alta pentru 18 judeţe, valabilă duminică, între orele 2:00-10:00.

Meteorologii au anunțat că sâmbătă, în zonele de deal şi de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova şi în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi izolat 40 l/mp în intervale scurte de timp.

În restul teritoriului, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată, dar pe suprafeţe mai mici şi pe intervale mai scurte de timp.

Conform prognozei pentru duminică, între orele 2:00 şi 10:00, în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 35-40 l/mp.

Sub cod galben se vor afla următoarele judeţe: Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Bihor, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.