Prietenia necunoscută dintre Regele Mihai și Prințul Philip. Ce i-a unit pe cei doi reprezentanți de vârf ai Monarhiei (FOTO)

Publicat: 09 04. 2021, 17:28
Actualizat: 09 04. 2021, 17:42

Prințul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit, vineri, la vârsta de 99 de ani. Secolul XX a reprezentat căderea Monarhiei și regândirea lumii în alți termeni politici. În toată această mare schimbare, regi precum Phillip, Mihai I și alții, au făcut efoturi să se regăsească în noua orânduire, chiar dacă unul a fost în exil și celălalt a reprezantat cu mândrie întreaga noțiune a sângelui albastru și a mândriei de a fi britanic într-o monarhie constituțională unică în lume.

În anul 2016, producătorul documentarului ”Războiul Regelui” difuzat la Pro TV, John Florescu a avut un dialog cu Prințul Philip despre Regele Mihai și despre legătura trainică care i-a legat din fragedă copilărie. Pe lângă frumoasa prietenie, pe cei doi îi unește și anul nașterii. Ambii s-au născut în anul 1921.

O prietenie veșnică

Cei doi au fost veri și au petrecut împreună multe veri în adolescență și în copilărie, atât în România, în stațiuniile Mamaia și Sinaia, cât și în Italia. Pe Regina Ana, Mihai I a României a întâlnit-o prima dată la nunta Ducelui cu Regina Elisabeta a II-a. Totul se întâmpla în toamna anului 1947.

Am fost acolo în 1926, când aveam 5-6 ani, și el la fel. Ccopul era, într-un fel, să-i țin companie. Am fost acolo pe perioada verii. Am stat în multe locuri, am mers la Mamaia, era o singură vilă pe malul mării, pe plajă. Plaja era absolut goală, călăream peste tot. Am fost și la Sinaia. Nu-mi amintesc exact de ce, dar am fost și la munte. Și pentru scurtă vreme în București, mărturisea prințul Philip în documentarul de la Pro TV.

„România a avut ghinionul să fie o țară la schimb”, mai spunea prințul Philip. Pe Regina Ana o cunoștea din copilărie și au fost vecini în Saint Claude, lângă Paris: „A fost abondonat și avea dreptate să creadă asta. Dar cred că putea să vadă și punctul nostru de vedere, că există o limită în negocierile cu Stalin. Nu puteam risca o confruntare, nu era regal”.

Prințul Philip, o figură părintească pentru princepesa Margareta

Familia Regală a României a transmis un mesaj pe rețelele sociale la scurt timp după decesul Principelui Philip. Reprezentanții Casei Regale au mărturisit că după dispariția Regelui Mihai, ducele de Edinburg a rămas o figură părintească pentru majestatea sa Margareta.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viațaFamiliei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească. Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație”, scrie Casa Regala a României pe Facebook.

Notă: Fotografiile fac parte din arhiva Casei Regale a României şi au fost publicate la scurt timp după decesul Regelul Mihai I al României