Primele imagini cu ursul din pădurea de lângă Iași. „Prezența animalului în pădurea Dobrovăț a devenit o certitudine”

Publicat: 15 06. 2022, 13:03

După ce la începutul acestei luni silvicultorii și oamenii de știință din Iași au fost surprinși de faptul că au găsit urme care arătau întoarcerea ursului după sute de ani în regiune, marți seară ursul a fost văzut pe camerele video instalate special pentru a depista prezența acestuia. Imaginile cu ursul care se plimbă prin pădure au fost surprinse pe 14 iunie, în jurul orei 23.46.

Anunțul și imaginile au fost făcute publice de primarul comunei Dobrovăț, care a propus inițial relocarea lui într-o zonă specifică, însă a precizat că decizia va fi una a specialiștilor. „Prezența ursului în pădurea Dobrovăț a devenit o certitudine.

Moș Martin s-a prezentat aseară la ședința foto organizată special pentru el. Voi propune și îmi asum: hrănirea pe moment pentru a fi controlat și a nu deveni periculos, apoi relocarea sa într-un areal specific lui (montan)”, a precizat Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.

Primele urme au fost găsite în urmă cu câteva săptămâni, după ce comunitatea „Codrii Iașului”, care militează pentru securizarea zonei verzi și a opririi tăierilor ilegale de arbori din regiune, a primit o notificare din partea unui cetățean, iar cercetările din teren arătau că urmele sunt ale unui mamifer mare.

„Sperăm că vom avea înțelepciunea și șansa să conviețuim cu el fără incidente”

Atunci cei de la Codrii Iașului au găsit 14 urme clare de urs și au trimis adrese pentru a înștiința primăriile din preajmă despre descoperire – comunele Dobrovăț și Tăcuta, către Direcția Silvică Iași, Garda de Mediu și Garda Forestieră.

„Din punctul nostru de vedere, prezența lui la sud de Dobrovăț este o certitudine și, în acest moment, nu este motiv de îngrijorare și ne putem continua activitățile recreative cu minim de precauție. Din punctul nostru de vedere, se impun măsuri din parte autorităților pentru a preveni habituarea ursului cu omul și păstrarea acestuia în habitatul lui natural, fără niciun fel de neplăceri. Prezența unui astfel de animal din vârful lanțului trofic vorbește și despre sănătatea și valoarea întregului ecosistem, și sperăm că vom avea înțelepciunea și șansa să conviețuim cu el fără incidente”, au transmis la acel moment reprezentanții organizației.