După sute de ani, au fost descoperite urme de urs în pădurile de lângă Iași. Oamenii de știință sunt surprinși, fiind vorba de o zonă de câmpie

Publicat: 02/06/2022, 17:21

Silvicultorii și oamenii de știință din Iași au fost surprinși după o descoperire în pădurea seculară care înconjoară o parte a capitalei Moldovei: urme care arată întoarcerea ursului după sute de ani în regiune.

Comunitatea „Codrii Iașului”, care militează pentru securizarea zonei verzi și a opririi tăierilor ilegale de arbori din regiune, a primit o notificare din partea unui cetățean, iar cercetările din teren arată fără urmă de dubiu că urmele sunt ale unui mamifer mare.

Aceștia spun că animalul nu a fost văzut încă, însă consideră că este un semn că ecosistemul natural funcționează.

„Nu sunt motive de îngrijorare”, au scris aceștia într-un mesaj adresat membrilor comunității, precizând că deja au înștiințat toate autoritățile responsabile de descoperirea făcută. Astfel, au fost trimise adrese către primăriile din preajmă – din comunele Dobrovăț și Tăcuta, către Direcția Silvică Iași, Garda de Mediu și Garda Forestieră. În cercetarea făcută zilele acestea au fost găsite peste 14 urme clare de urs.

„Din punctul nostru de vedere, prezența lui la sud de Dobrovăț este o certitudine și, în acest moment, nu este motiv de îngrijorare și ne putem continua activitățile recreative cu minim de precauție. Din punctul nostru de vedere, se impun măsuri din parte autorităților pentru a preveni habituarea ursului cu omul și păstrarea acestuia în habitatul lui natural, fără niciun fel de neplăceri. Prezența unui astfel de animal din vârful lanțului trofic vorbește și despre sănătatea și valoarea întregului ecosistem, și sperăm că vom avea înțelepciunea și șansa să conviețuim cu el fără incidente”, au transmis reprezentanții organizației.

Ei trag un semnal de alarmă, că deși nu este un pericol iminent, sunt necesare o serie de măsuri pentru ca ursul să rămână în habitatul lui, separat de cel al omului. Ei recomandă autorităților patrularea mai deasă în zonele de agrement de la marginea pădurii pentru a nu rămâne deșeuri după grătare, care să atragă animalele. Mutarea tomberoanelor sau a altor spații de depozitarea a deșeurilor aflate în preajmă pădurii este o altă măsură care trebuie luată.

Crescătorii de animale trebuie avertizați să nu lase animalele în zona de lizieră

Crescătorii de animale trebuie avertizați să nu lase animalele în zona de lizieră, unde începe pădurea, mai ales cu lăsarea serii. Conform legii, păscutul este oricum interzis, cât și accesul motorizat în pădure, care ar putea deranja habitatul natural. Totodată, oamenii din preajma pădurii trebuie încurajați să își asigure paza gospodăriilor cu câini potriviți și cu perimetru electrificat.

„Pentru iubitorii de natură, reiterăm comportamentul pe care credem că situația îl cere: nu mergeți în pădure în special zona Dobrovăț cu câini liberi, nu vă abateți de la poteci, în zonele cu vizibilitate redusă faceți gălăgie (vorbitul tare este suficient). În situația foarte improbabilă în care întâlniți ursul, retrăgeți-vă cu fața la animal încet, vorbind calm, și dacă întâlnirea are loc in preajma localităților anunțați la 112”, au transmis reprezentanții comunității.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912