Primele reacții după ce Coreea de Nord a testat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală: ”Se dorește răsturnarea ordinii de securitate postbelică în Asia” (GALERIE FOTO)

Primele reacții după ce Coreea de Nord a testat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală: ”Se dorește răsturnarea ordinii de securitate postbelică în Asia” (GALERIE FOTO)
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia Images
Publicat: 25/03/2022, 10:46
Actualizat: 25/03/2022, 11:05

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat un test militar în care a fost utilizată cea mai mare rachetă balistică intercontinentală. Racheta a fost lansată de pe Aeroportul Internațional Phenian, s-a înălțat până la o altitudine maximă de 6.248 km (3.880 mile) și a zburat pe o distanță de 1.090 km (680 mile) în timpul unui zbor care a durat 67 de minute. Ulterior, racheta balistică intercontinentală (ICBM) s-a prăbușit în Marea Japoniei.

Potrivit informațiilor oficiale, Coreea de Nord a efectuat un astfel de test pentru a-și spori ”apărarea”, dar și pentru a fi pregătită pentru o ”lungă confruntare cu imperialiștii americani”.

Însuși Kim Jong Un – îmbrăcat într-o geacă de piele de culoare neagră și purtând ochelari de soare –  a supervizat testul, iar Coreea de Sud și Japonia au condamnat această decizie luată la Phenian. La rândul său, Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, și-a exprimat dezaprobarea pentru acest test.

”Apariția noii arme strategice a RPDC ar face întreaga lume să conștientizeze din nou puterea forțelor noastre armate strategice”, a declarat Kim Jong Un, citat de aljazeera.com.

Coreea de Nord a testat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală | Foto – Profimedia Images

Coreea de Nord, 12 teste cu rachete în aproape 3 luni de zile

De la începutul anului 2022, Coreea de Nord a efectuat aproape o duzină de teste cu rachete. Analiştii sunt de părere că astfel de exerciții au ca scop ”forțarea” Statelor Unite să accepte Coreea de Nord ca putere nucleară. Mai mult, regimul de la Phenian și-ar dori și ca sancţiunile internaţionale care paralizaseră economia – înainte de pandemia de coronavirus și de închiderea granițelor din cauza măsurilor de restricție – să fie ridicate.

Un analist de securitate la Universitatea Hannam din Coreea de Sud a declarat, potrivit sursei citate, că pot fi anticipate exerciții militare-răspuns din partea SUA și a Coreei de Sud.

”Coreea de Sud a lansat deja rachete și se așteaptă ca SUA și Coreea de Sud să răspundă provocărilor Coreei de Nord prin exerciții militare. Ca urmare, relațiile dintre Coreea și SUA și Coreea de Nord vor fi tensionate în această perioadă”, a declarat Kim Jong-ha.

De la începutul anului 2022, Coreea de Nord a efectuat aproape o duzină de teste cu rachete | Foto – Profimedia Images

Președintele Coreei de Sud: ”Regimul Kim dorește să răstoarne ordinea de securitate postbelică în Asia”

Yoon Suk-yeol – noul președinte al Coreei de Sud – urmează să preia mandatul în luna mai. Până atunci, atenția SUA – un aliat strategic al Coreei de Sud – și a întregii planete este concentrată asupra conflictului din Ucraina.

Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul, a scris că ”regimul Kim este hotărât nu numai să țină Coreea de Sud ostatică a amenințărilor militare care pot eluda apărarea antirachetă și capacitățile de lovitură preventivă ale Seulului; își propune să-și extindă raza nucleară asupra SUA pentru a descuraja Washingtonul să vină în apărarea aliaților SUA”.

În continuare, profesorul Easley a mai notat că regimul de la Phenian ”nu este nici pe departe să inițieze o agresiune de amploarea invaziei Ucrainei de către Rusia, însă ambițiile depășesc autoapărarea, deoarece se dorește răsturnarea ordinii de securitate postbelică în Asia”.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase