Departamentul de Stat SUA, după ce Navalnîi a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare: ”Adevărata crimă, în ochii Kremlinului, este munca lui ca activist anticorupție și politician de opoziție”

Departamentul de Stat SUA, după ce Navalnîi a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare: ”Adevărata crimă, în ochii Kremlinului, este munca lui ca activist anticorupție și politician de opoziție”
Disidentul rus Alexei Navalnîi | Foto: Shutterstock
Publicat: 23/03/2022, 12:11
Actualizat: 23/03/2022, 12:13

Disidentul rus Alexei Navalnîi – unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Vladimir Putin – a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de ”fraudă” și ”sfidarea instanței”.

Navalnîi, aflat în închisoare, după ce a fost condamnat de trei ani și jumătate pentru că ar fi încălcat condițiile eliberării condiționate, rămâne ”ținta” regimului de la Kremlin, acesta supraviețuind și unei tentative de asasinat în urma căreia l-a acuzat, în mod direct, pe Vladimir Putin că ar fi ”ordonat” eliminarea sa.

Noua condamnare a lui Alexei Navalnîi este interpretată drept o altă încercare de a-l reduce la tăcere pe criticul lui Putin, iar Departamentul de Stat SUA consideră că și această sentință este ”motivată politic”.

”Condamnăm condamnarea motivată politic de către autoritățile ruse și condamnarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, pentru acuzații false suplimentare, la încă nouă ani într-o închisoare de înaltă securitate. Această pedeapsă ciudată de închisoare este o continuare a atacului de ani de zile al Kremlinului asupra lui Navalnîi și asupra mișcării sale pentru transparență și responsabilitate guvernamentală. Desigur, adevărata crimă a lui Navalnîi în ochii Kremlinului este munca lui ca activist anticorupție și politician de opoziție, pentru care el și asociații săi au fost catalogați de „extremiști” de către autoritățile ruse”, s-a transmis pe site-ul Departamentului de Stat SUA.

”Navalnîi a continuat să vorbească împotriva suprimării libertății de exprimare de către Kremlin”

Chiar dacă s-a pus o presiune constantă asupra sa, fiind – după tentativa de asasinat – condamnat la închisoare și încarcerat, Alexei Navalnîi nu a renunțat să critice regimul de la Kremlin, încercând să lupte împotriva ”suprimării libertății de exprimare” și a restricțiilor impuse celor care nu sunt de acord cu politica dusă de Vladimir Putin.

În contextul conflictului din Ucraina, peste 5.000 de cetățeni ai Rusiei au fost reținuți pentru că au participat la proteste împotriva războiului pe care Putin îl prezintă drept ”operațiune militară specială”, iar mass-media independentă a fost, permanent, blocată.

”În ciuda otrăvirii aproape fatale cu un agent nervos în 2020 de către serviciile de securitate ale Rusiei și a închisorii sale pe nedrept din ianuarie 2020, Navalnîi a continuat să vorbească împotriva suprimării libertății de exprimare de către Kremlin în Rusia și a restricțiilor tot mai mari asupra capacității Rusiei. cetățenii să aibă acces la informații și să comunice liber între ei și cu lumea exterioară. Această campanie s-a intensificat pe măsură ce Kremlinul încearcă să ascundă de propriul său popor adevărul războiului său brutal împotriva Ucrainei”, transmite Departamentul de Stat SUA.

”Peste 15.000 de cetățeni ai Rusiei au fost reținuți pentru că au participat la proteste împotriva războiului din 24 februarie. Autoritatea de comunicații a Rusiei a blocat accesul la aproape toate instituțiile de știri independente și mai multe platforme de socializare”

Departamentul de Stat SUA

”Poporul Rusiei trebuie să poată auzi voci de curaj și integritate”

Departamentul de Stat SUA îndeamnă Federația Rusă să îl elibereze ”imediat și necondiționat” pe disidentul Alexei Navalnîi și, în același timp, să pună stop ”campania” pe care o duce împotriva organizațiilor acestuia și împotriva susținătorilor săi.

Kremlinul – mai transmite Departamentul de Stat SUA – ”ignoră în mod sistematic drepturile constituționale ale poporului rus”, iar poporul Rusiei ”trebuie să poată auzi voci de curaj și integritate” care au curajul să scoată în evidență ”faptele greșite ale Kremlinului”.

”Îndemnăm Federația Rusă să-l elibereze imediat și necondiționat pe Alexei Navalnîi și să-și încheie campania împotriva organizațiilor și asociaților săi. Cazul lui Alexei Navalnîi este, din păcate, unul dintre multele pe care Kremlinul continuă să le urmărească cu nerăbdare, deoarece ignoră în mod sistematic drepturile constituționale ale poporului rus și angajamentele sale internaționale de a respecta și asigura drepturile omului și libertățile fundamentale. Acum, mai mult ca niciodată, poporul Rusiei trebuie să poată auzi voci de curaj și integritate care spun adevărul despre faptele greșite ale Kremlinului în țară și în străinătate”, se mai precizează în comunicatul Departamentului de Stat SUA.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului