Primul studiu uman din lume. Regatul Unit autorizează infectarea persoanelor sănătoase. Voluntarii, plătiți cu 4.500 de lire sterline

Publicat: 17 02. 2021, 16:24
Actualizat: 06 04. 2021, 14:33
Foto: Unsplash. com/ caracter generic

Tinerii voluntari sănătoși vor fi infectați cu coronavirus pentru a testa vaccinurile și tratamentele anti-Covid, în primul studiu din lume „provocarea umană”, care va avea loc în Regatul Unit

Regatul Unit va infecta până la 90 de voluntari sănătoși cu Covid în primul studiu mondial

În total vor fi recrutați 90 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și fără antecedente penale sau simptome de Covid-19, fără condiții de sănătate subiacente și fără factori de risc, cum ar fi diabetul sau supraponderabilitatea. Voluntarii vor fi carantinati  timp de două zile la sosirea la Royal Free, unde li se va oferi o cameră privată.

Voluntarii  vor primi în jur de 4.500 de lire sterline pentru a participa la studiu

Voluntarii care sunt expuși deliberat la coronavirus în cadrul studiului  vor primi în jur de 4.500 de lire sterline, care va implica aproximativ 17 zile de carantină și monitorizare pe parcursul a 12 luni.

Testul inițial vizează stabilirea celei mai mici cantități de virus necesare pentru a provoca infecția, sondarea răspunsului imun al organismului și explorarea modului în care virusul este transmis de la o persoană la alta.

Echipa adaugă că virusul utilizat va fi varianta care circula în Marea Britanie anul trecut, mai degrabă decât cele care au apărut recent.

Studiul a fost susținut de o investiție de 33,6 milioane de lire sterline din partea guvernului britanic, iar după procesul inițial va expune participanții care au primit vaccinuri Covid la virus.

Secretarul de afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat că studiul este un element important în eforturile de abordare a Covid. „Deși s-au înregistrat progrese foarte pozitive în dezvoltarea vaccinurilor, vrem să găsim cele mai bune și mai eficiente vaccinuri pentru utilizare pe termen lung”, a spus el.

Anchetatorul șef al studiului, dr. Chris Chiu de la Imperial College London, a declarat: „Solicităm voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani să se alăture acestui efort de cercetare și să ne ajute să înțelegem cum infectează virusul oamenii și cum trece atât de bine între noi. Scopul nostru final este de a stabili care vaccinuri și tratamente funcționează cel mai bine în combaterea acestei boli, dar avem nevoie de voluntari care să ne sprijine în această cercetare”.

Marea Britanie a administrat doze de vaccin Covid la peste 15 milioane de persoane.

Studiile de provocare umană au jucat un rol vital în dezvoltarea tratamentelor pentru o serie de boli, inclusiv malaria, tifoida, holera și gripa.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca va fi testat la copii

Cercetătorii de la Universitatea Oxford încep o serie de teste care ar trebui să stabilească dacă un vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de universitate și de compania farmaceutică AstraZeneca, poate funcționa și pe copii.

Vaccinul va fi administrat la peste 300 de voluntari cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Primele teste vor începe luna aceasta.

Andrew Pollard, profesor de infecție și imunitate pediatrică și investigator șef al studiului vaccinului Oxford, a declarat:

„Deși majoritatea copiilor sunt relativ neafectați de coronavirus, este important să se stabilească siguranța și răspunsul imun la vaccin la copii și tineri, deoarece unii copii pot beneficia de vaccinare. Aceste noi studii vor extinde înțelegerea noastră asupra controlului SARS-CoV2 la grupele de vârstă mai mici.”