COVID-19. Primul studiu din România despre evoluția anticorpilor după vaccinare

COVID-19. Primul studiu din România despre evoluția anticorpilor după vaccinare
Publicat: 09/02/2021, 14:04
Actualizat: 09/02/2021, 15:31

Doar 3 din 179 de persoane nu au dezvoltat anticorpi după vaccinare, arată un studiu MedLife. Persoanele care nu au trecut anterior prin boală au dezvoltat anticorpi anti-Spike cu concentraţii mai mari de 80 AU/ml într-o proporţie apropiată de 100% la 7-10 zile de la rapel.

MedLife anunţă rezultatele preliminare ale primului studiu din România în ceea ce priveşte evoluţia în dinamică a titrului de anticorpi în urma vaccinării împotriva COVID-19.

În prima etapă a studiului a fost analizat un eşantion de 179 de persoane, personal medical şi auxilar, cu vârste cuprinse între 24-79 ani, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-nucleocapsida pe Abbott Alinity şi anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-spike pe Liason Diasorin după prima doză de vaccin, respectiv după cea de-a doua doză.

Studiile de echivalare efectuate de producători cu privire la metoda cantitativă Liason Diasorin au ajuns la concluzia că acele concentraţii care sunt >=80 AU/ml corespund unor titruri de anticorpi de neutralizare >= 1:160 (PRNT).

„Neexistând încă un standard de concentraţie de anticorpi anti-SARS-CoV-2 şi nici un titru de anticorpi neutralizaţi care să indice nivelul de protecţie, rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunând că, cu cât este o concentraţie de anticorpi de legare mai mare faţă de intervalul stabilit de producător, cu atât se presupune că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S”, transmite compania.

Anticorpii, evaluaţi la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză

Intenţia este de a creşte eşantionul la 1.000 de persoane, astfel încât informaţiile să ofere o mai mare valoare ştiinţifică. Anticorpii vor fi evaluaţi la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză. Evaluarea va continua, urmând să fie analizate datele la 3 luni şi respectiv, 6 luni post-vaccinare.

Din totalul persoanelor înrolate în această etapă a studiului, 142 au fost testate negativ la testul PCR înainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada mai – decembrie 2020, iar 4 persoane s-au pozitivat după prima doză de vaccin.

Luând în considerare profilul persoanelor care nu au trecut anterior prin infecţie s-a constat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea rapelului – astfel, doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentranţii >=80 AU/ml, aceştia aflându-se în intervalul 15 – 21 de zile de la prima doză de vaccin.

Ce se întâmplă în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze

Procentul se dublează, însă, în primele zile după rapel. Ca urmare, la 42% dintre persoane, care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 până acum, s-au dezvoltat anticorpi anti-Spike în concentraţii >=80 AU/ml în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Mai mult, procentul celor care au dezvoltat anticorpi neutralizanţi creşte semnificativ şi se apropie de 100% în rândul persoanelor aflate la momentul evaluării în intervalul 7-10 zile de la rapel. Pe de altă parte, specialiştii MedLife atrag agenţia cu privire la faptul că două persoane din acest eşantion nu au dezvoltat anticorpi nici în primele 6 zile după rapel.

În ceea ce priveşte eşantionul format din persoane diagnosticate cu infecţie COVID-19 în trecut, s-a observat că titrul de anticorpi dezvoltat este semnificativ mai mare decât în cazul celor care nu au fost infectaţi, chiar din primele zile după vaccinare. Din totalul de 33 de persoane din acest eşantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile. Comparând persoanele aflate în intervalul 1 – 6 zile de la rapel, specialiştii MedLife au remarcat faptul că cei care au trecut prin boală pot dezvolta un titru de anticorpi neutralizanţi de peste 10 ori mai mare.

Specialiştii explică faptul că anticorpii dobândiţi în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 sunt diferiţi de cei dobândiţi în urma vaccinării. Ca urmare a infecţiei COVID-19 pot fi detectaţi atât anticorpi de legare anti-N (nucleocapsida), cât şi anticorpi anti-S (spike). În schimb, vaccinurile induc doar producere de anticorpi anti-S, dozarea acestora în sânge putând da rezultate diferite în funcţie de platforma analitică utilizată, respectiv de componenta în determinanţi antigenici a kiturilor respective.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”