COVID-19. Primul studiu din România despre evoluția anticorpilor după vaccinare

COVID-19. Primul studiu din România despre evoluția anticorpilor după vaccinare
Publicat: 09/02/2021, 14:04
Actualizat: 09/02/2021, 15:31

Doar 3 din 179 de persoane nu au dezvoltat anticorpi după vaccinare, arată un studiu MedLife. Persoanele care nu au trecut anterior prin boală au dezvoltat anticorpi anti-Spike cu concentraţii mai mari de 80 AU/ml într-o proporţie apropiată de 100% la 7-10 zile de la rapel.

MedLife anunţă rezultatele preliminare ale primului studiu din România în ceea ce priveşte evoluţia în dinamică a titrului de anticorpi în urma vaccinării împotriva COVID-19.

În prima etapă a studiului a fost analizat un eşantion de 179 de persoane, personal medical şi auxilar, cu vârste cuprinse între 24-79 ani, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-nucleocapsida pe Abbott Alinity şi anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-spike pe Liason Diasorin după prima doză de vaccin, respectiv după cea de-a doua doză.

Studiile de echivalare efectuate de producători cu privire la metoda cantitativă Liason Diasorin au ajuns la concluzia că acele concentraţii care sunt >=80 AU/ml corespund unor titruri de anticorpi de neutralizare >= 1:160 (PRNT).

„Neexistând încă un standard de concentraţie de anticorpi anti-SARS-CoV-2 şi nici un titru de anticorpi neutralizaţi care să indice nivelul de protecţie, rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunând că, cu cât este o concentraţie de anticorpi de legare mai mare faţă de intervalul stabilit de producător, cu atât se presupune că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S”, transmite compania.

Anticorpii, evaluaţi la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză

Intenţia este de a creşte eşantionul la 1.000 de persoane, astfel încât informaţiile să ofere o mai mare valoare ştiinţifică. Anticorpii vor fi evaluaţi la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză. Evaluarea va continua, urmând să fie analizate datele la 3 luni şi respectiv, 6 luni post-vaccinare.

Din totalul persoanelor înrolate în această etapă a studiului, 142 au fost testate negativ la testul PCR înainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada mai – decembrie 2020, iar 4 persoane s-au pozitivat după prima doză de vaccin.

Luând în considerare profilul persoanelor care nu au trecut anterior prin infecţie s-a constat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea rapelului – astfel, doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentranţii >=80 AU/ml, aceştia aflându-se în intervalul 15 – 21 de zile de la prima doză de vaccin.

Ce se întâmplă în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze

Procentul se dublează, însă, în primele zile după rapel. Ca urmare, la 42% dintre persoane, care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 până acum, s-au dezvoltat anticorpi anti-Spike în concentraţii >=80 AU/ml în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Mai mult, procentul celor care au dezvoltat anticorpi neutralizanţi creşte semnificativ şi se apropie de 100% în rândul persoanelor aflate la momentul evaluării în intervalul 7-10 zile de la rapel. Pe de altă parte, specialiştii MedLife atrag agenţia cu privire la faptul că două persoane din acest eşantion nu au dezvoltat anticorpi nici în primele 6 zile după rapel.

În ceea ce priveşte eşantionul format din persoane diagnosticate cu infecţie COVID-19 în trecut, s-a observat că titrul de anticorpi dezvoltat este semnificativ mai mare decât în cazul celor care nu au fost infectaţi, chiar din primele zile după vaccinare. Din totalul de 33 de persoane din acest eşantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile. Comparând persoanele aflate în intervalul 1 – 6 zile de la rapel, specialiştii MedLife au remarcat faptul că cei care au trecut prin boală pot dezvolta un titru de anticorpi neutralizanţi de peste 10 ori mai mare.

Specialiştii explică faptul că anticorpii dobândiţi în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 sunt diferiţi de cei dobândiţi în urma vaccinării. Ca urmare a infecţiei COVID-19 pot fi detectaţi atât anticorpi de legare anti-N (nucleocapsida), cât şi anticorpi anti-S (spike). În schimb, vaccinurile induc doar producere de anticorpi anti-S, dozarea acestora în sânge putând da rezultate diferite în funcţie de platforma analitică utilizată, respectiv de componenta în determinanţi antigenici a kiturilor respective.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Imagini exclusive. I-a scos peri albi lui Gigi Becali, dar acum e cuminte și are...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Surpriză mare! Cu cine s-a antrenat Simona Halep după ce s-a despărțit de Darren Cahill
Cum s-a făcut de râs Iohannis la Congresul PNL. Toată lumea a observat detaliul
GALERIE FOTO Klaus Iohannis, prins fără mască la Congresul PNL. Preşedintele României, în 2020: „În...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
George Simion: „Diana Șoșoacă ar putea candida la prezidențiale”
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
BOMBĂ! Cine ar putea fi noul președinte al României. George Simion a făcut dezvăluirea șocantă
CONSTANȚA intră în SCENARIUL ROȘU începând de LUNI: CREȘTE ALARMANT INCIDENȚA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
Divele care regretă operaţiile estetice. De la Victoria Beckham la Courteney Cox. Imagini șocante cu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...