Primul TRANSPLANT HEPATIC la un copil, realizat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală

Publicat: 18 02. 2023, 14:58
Actualizat: 18 02. 2023, 14:58
Primul transplant hepatic la un copil, realizat la „Grigore Alexandrescu” / Sursa FOTO: flickr.com

A fost realizat primul transplant hepatic la un copil, în cadrul programului de transplant început de scurt timp la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Pacientul căruia i s-a făcut primul transplant hepatic la Spitalul „Grigore Alexandrescu” este un pacient în vârstă de 11 ani, cunoscut cu insuficiență hepatică și ciroză hepatică decompensată.

Care este starea copilului

Transplantul a avut loc sâmbătă, 18 februarie, iar starea imediat postoperatorie a copilului este bună, transmit reprezentanții Spitalului „Grigore Alexandrescu” într-un comunicat de presă.

Intervenția a fost realizată de o echipă de chirurgi coordonată de conf.dr. Laura Bălănescu și o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din prof.univ.dr. Irinel Popescu și dr. Doina Hrehoreț. Echipa mixtă a fost coordonată de Irinel Popescu. Echipa de medici anesteziști a fost formată din dr. Ruxandra Fota, din cadrul institutului Clinic Fundeni, și din doctorii Florin Rusu și Alexandru Baetu, din cadrul Spitalului Clinic „Grigore Alexandrescu”, echipa fiind coordonată de medicul de la Fundeni.

Reprezentanții Spitalului Clinic „Grigore Alexandrescu” au mulțumit pentru această reușită Ministerului Sănătății, Agenției Naționale de Transplant, instituții reprezentate de ministrul Alexandru Rafila și de medicii Guenadiy Vatachki (director executiv ANT) și de doctorul Victor Zota.

Primul centru de transplant hepatic pediatric din România s-a deschis pe final de 2022 la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.  Zece copii din întreaga țară se aflau pe lista de aşteptare, donatorii fiind chiar părinții copiilor.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a fost prezent la conferinţa de presă organizată cu prilejul deschiderii primului centru de transplant hepatic pediatric din România și a vorbit despre importanța acestuia.

„Cred că e un moment important. Până la urmă e doar marcarea sfârşitului unei activităţi care a început în 2022, în prima parte a anului când ne-am hotârât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi ca minister al Sănătăţii am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţii, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie-patologică, urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, care va fi în curând instalat. Ajutăm din punctul de vedere al investiţiei. Dar lucrul cel mai dificil este să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a declarat ministrul Sănătăţii.