Fetița care a murit după transplantul hepatic de la Fundeni nu avea boala Wilson. De ce afecțiune suferea

Fetița care a murit după transplantul hepatic de la Fundeni nu avea boala Wilson. De ce afecțiune suferea
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 20/05/2022, 13:41

Fetița de 5 ani care a murit, în pofida faptului că a beneficiat de un transplant de ficat la Institutul Clinic Fundeni, nu avea, de fapt, boală Wilson, așa cum a fost comunicat inițial.

Potrivit medicilor, copila avea, de fapt ciroză, dar nu știu exact care a fost boala care a provocat această ciroză.

După transplant, starea fetei s-a îmbunătățit, dar situația favorabilă nu a durat prea mult, potrivit Antena3.

„Am decis să efectuăm transplantul în urgență, a avut indicație de transplant, dar avea multiple probleme neurologice, hematologice. Acel copil, la 5 ani, avea 15 kg. Nu a fost o insuficiență de cauză misterioasă. În timpul transplantului, ficățelul era cirotic. Era o boală care exista de câțiva ani la fetiță și care a dus la această insuficiență acută și care a necesitat transplant de urgență. În zilele următoare vom afla și cauza cirozei”, a explicat medicul Vlad Brașoveanu, șeful secției Chirurgie și Transplant Hepatic.

Ulterior transplantului, fata s-a simțit mai bine, dar starea ei s-a deteriorat în scurt timp, spune Dana Tomescu, șefa secției ATI de la Institutul Fundeni.

„Am reușit să detubăm pacienta și a fost extraordinar, pentru că a putut vorbi puțin cu mama, tata, după care au apărut modificări la nivelul tubului digestiv și pulmonar. A necesitat reintubarea și ulterior drenajul. Explicațiile le dăm cu multă tristețe, pentru că fiecare vine la spital să se facă bine”, a spus aceasta.

Fetița a murit. Fusese inițial diagnosticată cu boala Wilson

Fetița în vârstă de cinci ani diagnosticată cu boala Wilson, despre care s-a crezut inițial că ar fi primul caz de hepatită de origine necunoscută din România, a murit luni seară, în urma complicațiilor postoperatorii.

„Fetița care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20:40, în urma complicațiilor postoperatorii apărute în ultimele zile”, a anunțat Institutul Clinic Fundeni.

Starea fetiței a început să se agraveze de câteva zile, iar aceasta era în stare critică, anunțase anterior spitalul.