Reprezentanţa Comisiei Europene în România, reacție după ce doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, reacție după ce doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți
Sursa foto: Uniunea Europeană
Publicat: 17/09/2021, 21:23

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat că autoritățile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei.

„Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de informația apărută în presă, potrivit căreia doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din județul Suceava în timp ce îşi făceau meseria.

Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria. Informaţiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnalişti, căci ei sunt cei care asigură transparenţa.

Autoritățile naţionale trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene și sunt înscrise în Carta europeană a drepturilor fundamentale.

Aşa cum a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Comisia lucrează la o lege care să garanteze independenţa presei.

Dacă ne apărăm presa, ne apărăm în acelaşi timp democraţia!”, a declarat Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene, Ramona Chiriac.

Reacția Comisiei Europene vine după ce un jurnalist care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava a fost bătut, alături de un coleg și un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi, care i-au atacat cu bâte și topoare. Cei trei au ajuns la spital, iar aparatura le-a fost distrusă.

Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, și realizatorul Radu Constantin Mocanu, care, împreună cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost atacați, joi după amiază, de 20 de indivizi în timp ce pregăteau filmările pentru un deocumentar internațional despre tăierile ilegale de păduri de păduri din România, după cum a anunțat Greenpeace România.

Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat, vineri după amiază, că 11 persoane suspectate că au fost implicate în cazul jurnaliștilor și a activistului de mediu agresați într-o pădure din Suceava au fost audiate, chiar dacă victimele au oferit „informații vagi”.

Victimele au mers să depună plângere

Reprezentantul IGPR a confirmat informațiile de la IPJ Suceava că, în lipsa plângerilor prealabile, polițiștii s-au sesizat din oficiu, joi, și au întocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violențe și distrugere.

Anterior, reprezentanții Greenpeace România anunțau că cei doi jurnaliști și activistul de mediu care au fost atacați lucrează la redactarea plângerii penale împotriva celor 20 de indivizi care i-au bătut, fiind ajutați în demersul legal de avocatul organizației. Potrivit acestora, din discuție reies elemente de încadrare la tentativă de omor, loviri și alte violențe, tortură, privare de libertate și distrugeri de proprietate.

Activistul Tiberiu Boșutar a făcut mărturii cutremurătoare, într-un interviu pentru News Bucovina, dat în ambulanța care îl transporta la spital, momentele terifiante prin care au trecut, cum s-a produs atacul, subiniind că a fost „atacat și băut de sistem”.

Georgian Drăgan a precizat că cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei. În declarația de presă, el a mulțumit tuturor persoanelor care se implică în activități de protejare a mediului, „parteneri ai instituțiilor cu atribuții în combaterea delictelor silvice”. „Combaterea acestui flagel constituie o prioritate pentru Poliția Română, pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru structurile și instituțiile cu atribuții în domeniu”, a declarat reprezentantul IGPR.