Mărturia cutremurătoare a lui Tiberiu Boșutar după ce a fost bătut crunt de mafia pădurilor din Suceava: „M-au dezbrăcat în pielea goală”. Acuzații de la tentativă de omor la tortură

Mărturia cutremurătoare a lui Tiberiu Boșutar după ce a fost bătut crunt de mafia pădurilor din Suceava: „M-au dezbrăcat în pielea goală”. Acuzații de la tentativă de omor la tortură
Tiberiu Boșutar, joi după-amiază, pe contul de Facebook al asociației Legea Codrului / Sursa: Facebook - Legea Codrului
Publicat: 17/09/2021, 14:31

Cei doi jurnaliști și activistul de mediu care au fost atacați, joi seara, într-o pădure din Suceava, unde documentau tăierile ilegale, lucrează la redactarea plângerii penale împotriva celor 20 de indivizi care i-au bătut, fiind ajutați în demersul legal de avocatul organizației Greenpeace România, care a făcut publică agresiunea. Activistul Tiberiu Boșutar a povestit momentele de coșmar prin care a trecut și care, după cum a transmis Greenpeace ar putea să se încadreze chiar la infracțiuni de tortură și privare de libertate.

Cele trei victime ale agresorilor din Suceava – Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar – sunt sprijiniți în prezent de reprezentanții organizației Greenpeace România pentru redactarea plângerii penale pe care să o depună la poliție. Anchetatorii au deschis deja o anchetă din oficiu, după apariția informațiilor în mediul online, pentru violențe, loviri și distrugere.

„Cei trei sunt epuizați, dar determinați să urmeze căile legale”

„Mihai, Radu și Tiberiu se află la sediul Greenpeace alături de avocatul nostru pentru a formula plângerea penală. Din discuție reies elemente de încadrare la tentativă de omor, loviri și alte violențe, tortură, privare de libertate și distrugeri de proprietate. Cei trei sunt epuizați, dar determinați să urmeze căile legale pentru ca justiția să-și facă treaba”, a anunțat organizația, vineri după-amiază, printr-o postare pe contul de Facebook.

Aici anunțase, joi seara, că cei trei au fost atacați, joi după amiază, în timp ce pregăteau filmările pentru un deocumentar internațional despre tăierile ilegale de păduri de păduri din România și a făcut apel la oamenii legii să ducă până la capăt ancheta deschisă în acest caz.

„Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, a anunțat joi seara, printr-o postare pe Facebook, organizația GreenPeance.

Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, a declarat pentru Digi24 că la sediul Poliției din Vatra Dornei au fost duse la audieri cinci persoane implicate în aceste violențe și, după audieri și după studierea altor probe existente la dosar se vor lua măsurile procesuale care se impun, a adăugat reprezentantul polițiștilor suceveni.

Potrivit declarațiilor, ancheta urmărește acum să costate câte persoane au fost implicate în aceste violențe, ce calitate aveau în timpul infracțiunii, gradul de implicare a fiecăruia. Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava a spus că nu se știe momentan dacă aceste persoane au fost implicate în trecut în alte fapte similare, a spus reprezentantul poliției.

Atacul din Suceava a fost condamnat de minisitrul Mediului, care a solicitat tutuor instituțiilor să coopereze pentru sancționarea vinovaților, și, pe de altă parte,a fost folosit ca prilej pentru un atac de ordin politic la adresa conducerii liberale a CJ Suceava și a Ministerului Afacerilor Interne, din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu. Și artistul Tudor Chirilă a criticat autoritățile și a solicitat public măsuri ferme pentru stoperea unor asemenea „linșaje”.

Filmul atacului: „Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”

„AȘA ȘTIU SĂ ”DISCUTE” HOȚII DE LEMNE……..REVIN CU DETALII”, scria Tiberiu Boșutar, joi după-amiază, pe contul de Facebook al asociației Legea Codrului, unde a postat o poză în care se vede că afost lovit în zona feței și are urme de sânge.

Într-un interviu pentru News Bucovina, dat în ambulanța care îl transporta la spital, Tiberiu Boșutar a povestit momentele terifiante prin care au trecut, cum s-a produs atacul, subiniind că a fost „atacat și băut de sistem”.

„Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap”, a mai spus activistul de mediu sucevean.

„Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a mai spus Boșutar.

Potrivit declarațiilor lui, era alături de jurnaliști, chemat de un localnic, și că au decis să nu intre în fond forestier fără proprietar și silvicultor. „Am sunat un agent forestier să cheme silvicultorul de la cantonul unde am ajuns că avem o suspiciune. E silvicultor care ne-a mai atacat de câteva ori. Au venit zeci. Aproape toți aveau topoare și răngi”, a spus Boșutar. Activistul a spus că au spart toate echipamentele. Între timp, unul dintre jurnaliști a căzut în râpă și a reușit să fugă și să sune la 112 pentru ajutor.

Boșutar nu a vrut să spună cine l-a atacat pentru că a fost amenințat că îi cunosc familia și unde stă, dar că atacatorii sunt știuți de polițiști.

Activistul a spus că a fost obligat să se dezbrace complet sub amenințare.

„M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că mașina rămâne acolo și m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi”, a mai spus activistul de mediu.

„Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depășit de situație. Nu mor eu din asta și nu mă las”, a mai spus Boșutar. „E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii și i-am recunoscut că și în anii trecuți aceeași oameni ne-au amenințat și ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veți vorbi cu familia dacă țara nu înțelege despre ce e vorba”, a mai spus Boșutar, pentru News Bucovina.

„Eu sunt pe targă și colegul meu e pe targă, dar România e până la brâu în mormânt pentru că sistemul este învins de niște șmecheri”, a mai spus Boșutar.

Interviul din ambulanță:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...