Roman Abramovici, cenzurat de presa de stat rusă după ce ar fi fost otrăvit. Jurnaliștilor li s-a interzis să menţioneze rolul omului de afaceri în negocierile dintre Rusia şi Ucraina

Roman Abramovici, cenzurat de presa de stat rusă după ce ar fi fost otrăvit. Jurnaliștilor li s-a interzis să menţioneze rolul omului de afaceri în negocierile dintre Rusia şi Ucraina
Roman Abramovici / Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 30/03/2022, 22:50
Actualizat: 30/03/2022, 23:49

Roman Abramovici ar fi cenzurat de presa de stat rusă după ce ar fi fost otrăvit. Măsura de a-l elimina pe oligarh din relatările televiziunilor şi agenţiilor de ştiri vine după ce s-ar fi dovedit că a fost „otrăvit” cu un agent chimic de război.

Dezvăluirea privind eliminarea lui Abramovici – considerat de ani de zile ca având legături cu Vladimir Putin şi sancţionat de Marea Britanie şi UE din cauza războiului – a fost făcută de Ksenia Sobchak, principala femeie politician de opoziţie din Rusia, care este şi o jurnalistă de televiziune proeminentă, relatează The Mirror.

Sobchak, în vârstă de 40 de ani, este o fostă candidată la alegerile prezidenţiale, clasându-se pe locul al patrulea în 2018, într-un scrutin considerat pe scară largă ca fiind fraudat în favoarea lui Putin. Sobchak îl cunoaşte pe Putin încă de când era copil, iar acesta a participat la botezul ei, scrie Mediafax.

Defunctul ei tată, Anatoli Sobchak, a fost profesorul de drept al lui Putin la Leningrad şi mentorul său. Mai târziu, după ce Putin a demisionat ca spion KGB, Anatoli Sobchak l-a numit adjunctul său în funcţia de primar al oraşului Leningrad, care ulterior a fost redenumit Sankt Petersburg.

Presa de stat docilă din Rusia primeşte adesea ordine de la Kremlin cu privire la ceea ce pot şi ce nu pot relata.

„Presei pro-Kremlin i s-a interzis să menţioneze rolul omului de afaceri Roman Abramovici în negocierile dintre Rusia şi Ucraina. Această informaţie a fost confirmată redacţiei noastre, sub rezerva anonimatului, de către reprezentanţi ai Moskva-24, TASS şi un alt mare canal pro-guvernamental”, a declarat Sobchak, pe canalul Telegram.

Una dintre surse a declarat că, la 30 martie, a venit următorul ordin din partea autorităţilor: „Nu mai precizaţi că Abramovici participă la negocieri”.

Menţionarea magnatului, în vârstă de 55 de ani, a încetat în mod evident, marţi, pe canalele media de stat, în jurul orei 13:00, ora Moscovei. Abramovici – ai cărui bunici materni erau din Kiev – a fost implicat în discuţiile de ieri de la Istanbul, pentru a pune capăt războiului.

În rapoartele occidentale, Abramovici a fost prezentat ca o figură cheie în negocierile de pace, capabil să construiască punţi, chiar dacă există suspiciunea că s-a implicat cu intenţia de încerca să-şi păstreze averea, afectată de sancţiuni.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky ar fi pledat pe lângă SUA pentru a nu-l sancţiona datorită rolului său de intermediar.

Până acum, ruşii au spus că nu face parte din delegaţia lor oficială, dar că este implicat în negocierile cu Kievul. Se spune că i-a întâlnit personal atât pe Putin, cât şi pe Zelensky, în misiunile sale.

Informaţii recente au sugerat că Abramovici şi alţi negociatori au fost otrăviţi, la începutul lunii martie, în timpul unei călătorii la Kiev. Experţii au spus că a fost vorba de Cloropicrina, un agent de război chimic din Primul Război Mondial, sau de o doză mică de Novichok.

Proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra a avut nevoie de tratament spitalicesc la Istanbul, după ce a zburat în Turcia, de la negocierile din Ucraina. Una dintre teoriile presupusei otrăviri este că adepţii liniei dure, apropiate lui Vladimir Putin, au vrut să perturbe demersurile de pace şi să prelungească războiul. Totuși, motivul rămâne neclar.

„Acest lucru face parte din panica informaţională, din sabotajul informaţional, din războiul informaţional. Aceste rapoarte despre otrăvire nu sunt adevărate… este necesar să se filtreze puternic fluxul de informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Vă recomandăm și:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația