România cumpără 12 elicoptere medii-grele, în valoare de 270 de milioane de euro. Raed Arafat: „Pentru noi azi e o zi istorică”. În ce fel de misiuni vor fi folosite

Publicat: 09 11. 2021, 12:12

This browser does not support the video element.

Oficialii români au semnat, marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, acordul-cadru pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele multifuncționale, un contract câștigat de americanii de la Lockheed Martin. Acestea vor fi folosite atât la misiuni de căutare-salvare, cât și pentru stingerea încendiilor de vegetație, după cum a precizat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Pentru noi azi e o zi istorică, ajungând la semnarea acordului-cadru, care va fi urmat de primul contract subsecvent pentru livrarea elicopterelor medii grele”, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, care a dat detalii privind istoria acestei achiziții, în valoare de 269.904.000 euri,fără TVA.

În 2017 au fost alocate fonduri suplimentare pentru situațiile de urgență și pentru protecția civilă din partea Guvernului, care aveau tri proiecte principale: unul terestru, care include dotarea DSU și a serviciilor medicale de urgență – iar recent s-a semnat pentru cumpărarea a 476 de mașini de pompieri , o componentă maritimăm unde licitațiile sunt în organizare, iar a treia, cea aviatică.

Una dintre componentele cele mai deficitare la nivelul IGAV

„La componenta aviatică, sunt mai multe subcomponente: elicopterele ușoare, pentru căutare-salvare montană și pentru deschiderea unor stații de salvare montană, dar și pentru partea Detașamentului de instrucție al Inspectoratului General de Aviație (IGAV), elicoptere medii grele, avioane pentru SMURD, pentru partea medicală, și un simulator pentru instruire pentru piloții IGSU. O componentă a fost realizată, fiind livrate deja 6 elicoptere usoare, iar astăzi asistăm la semnarea acordului-cadru pentru elicopterele medii-grele, una dintre componentele cele mai deficitare la nivelul al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a spus Raed Arafat.

În 2018, imediat după alocarea fondurilor, a fost o tentativă de licitație deschisă, dar nu s-a prezentat nimeni, repetată în 2019, dar, la fel, nu s-a prezentat nimeni, a spus secretarul de stat, precizând că uIlterior s-a schimbat modul de atribuire prin negociere competitivă, und es-au prezentat trei ofertanți importanți. Primul a pierdut, oferta era necoformă, peste prețul maxim, și cu 8, nu 12 elicoptere, și al doilea ofertant depășea, de asemenea, prețul maxim cu până la 10%, dar nu existau fonduri de suplimentare.

Al treilea ofertant, americanii de la Lockheed Martin, a rămas în negociere și cu el s-a încheiat acordul marți, iar elicopterele vor fi fabricate la fabrica din Polonia a corporației din domeniul apărării.

Este vorba de elicoptere multirol , care pot efectua mai multe tipuri de emisiuni, a spus Raed Arafat, respectiv misiuni de căutare-salvare, inclusiv maritimă, de transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter cu capacitate de patru tărgi, misiuni de transport personal și material, inclusiv cargo, acolo unde trebuie să ajungă specialiștii pentru situații de urgență, și misiuni de stingere incendii de pădure.

Livrarea se va finaliza la sfârșitul anului 2023, data-limită pentru plată în cadrul proiectului cu fonduri europene, iar instruirea și pregătirea piloților și a personalului tehnic va începe în cel mai scurt timp, după încheierea contractului subsecvent.

Conform datelor din iulie 2018 de pe site-ul MAI, de la momentul aprobării Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind achiziția centralizată de elicoptere (22 elicoptere -10 ușoare și 12 medii/grele) și cu cel puțin un simulator de zbor) și simulatoare de zbor aparținând Ministerului Afacerilor Interne pentru gestionarea situațiilor de urgență, IGAV dispunea atunci de 22 de aeronave (20 elicoptere și 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% față de totalul prevăzut. Vechimea elicopterelor ajunge până la 45 de ani, 6 dintre ele având o vechime între 25 și 45 de ani și alte 2 între 34 și 40 de ani. Conform comunicatului, achiziția urma să se facă in fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), din care MAI beneficiază de aproximativ 600 milioane de euro.