Turcia are una dintre cele mai puternice forțe armate din Europa. Care sunt cele cinci dintre cele mai puternice arme deținute de Ankara

Turcia are una dintre cele mai puternice forțe armate din Europa. Care sunt cele cinci dintre cele mai puternice arme deținute de Ankara
Publicat: 31/01/2021, 23:29
Actualizat: 31/01/2021, 23:32

După căderea Uniunii Sovietice, armata turcă s-a redus, micșorându-se de la aproximativ 370.000 la 260.000 în timp ce trecea la o forță complet mecanizată. Ca parte a contribuției Turciei la programul F-35, contractantul de apărare turc Roketsan a colaborat cu Lockheed Martin pentru a dezvolta racheta  SOM (Stand Off Missile). SOM este prima rachetă de croazieră a Turciei, concepută pentru a ataca ținte atât pe uscat, cât și pe mare.

Aflându-se pe două continente, Turcia are una dintre cele mai puternice forțe armate din Europa sau Asia

Este a doua cea mai mare armată din NATO. Forțele armate ale Ankarei sunt împărțite în armată, forță aeriană și marină. Un corp de forțe speciale există și este subordonat direct Statului Major turc. Militarii turci au format un bastion împotriva Pactului de la Varșovia în timpul Războiului Rece, în fața forțelor bulgare, românești și sovietice care, în timp de război, au condus spre sud prin Tracia și au cucerit strâmtoarea Bosfor.

După căderea Uniunii Sovietice, armata turcă s-a redus, micșorându-se de la aproximativ 370.000 la 260.000 în timp ce trecea la o forță complet mecanizată. Forțele aeriene turcești sunt una dintre cele mai puternice din regiune, formată din aproape 300 de șoimi de luptă F-16. De asemenea, marina turcă este una dintre cele mai mari din estul Mediteranei, cu mai mult de o duzină de submarine și o brigadă de infanterie marină.

O mare parte din echipamentul militarilor turci este fabricat în străinătate, dar țara face în prezent un efort pentru a-și construi baza industrială militară. Turcia dezvoltă tancuri, rachete și rachete produse la nivel local și extinde legăturile cu contractanții străini de apărare. Companiile turcești erau subcontractanți pentru F-35 Joint Strike Fighter, iar Turcia își dezvoltă acum propriul avion de luptă.

Cinci dintre cele mai puternice arme din armata turcă

Racheta de croazieră SOM-J

Antreprenorul de apărare turc Roketsan a colaborat cu Lockheed Martin pentru a dezvolta racheta de croazieră SOM (Stand Off Missile). SOM este prima rachetă de croazieră a Turciei, concepută pentru a ataca ținte atât pe uscat, cât și pe mare. SOM este proiectată pentru a fi transportată de mai multe tipuri de avioane de război, în special de avionul F-16. SOM-J este alimentat cu turboreactor și zboară la viteze subsonice. Are o rază de acțiune de 259 km și un focos exploziv puternic.

Tancul Leopard 2

Fabricat în Germania, dezvoltat în anii 1970, Leopard 2 este un contemporan al americanului Abrams. Leopard 2 are o armură matricială compozită avansată, un pistol cu ​​120 mm și un motor diesel. Turcia operează câteva sute de Leopard 2A4, dar tancurilor le lipsesc multe dintre îmbunătățiri, în special armuri suplimentare. În 2016, cel puțin 10 tancuri au fost distruse în confruntarea cu militanții ISIS.

F-16 Fighting Falcon

Forța Aeriană Turcă operează una dintre cele mai mari flote F-16, după SUA. Avioanele de luptă din Turcia sunt înarmate cu rachete AIM-9X Sidewinder și AIM-120 AMRAAM aer-aer, rachete Maverick aer-sol și GBU -12 bombe ghidate cu laser Paveway II. Turcia nu doar zboară cu F-16, ci este una dintre puținele țări care fabrică aeronava. Experiența dobândită a făcut ca turcii să înceapă dezvoltarea primului avon de luptă indigen, T-FX. Eliminarea Turciei din programul Joint Strike Fighter înseamnă că avioanele mai vechi vor trebui să zboare mai departe, cu upgrade-uri, până când T-FX va fi gata.

Submarinele 209/214

Turcia operează 14 submarine de tip 209, având una dintre cele mai mari flote de submarine din Mediterană. Prima tranșă de șase submarine de tip 209/1200 deplasează 1.285 de tone, sunt înarmate cu torpile americane Mark 37 și pot atinge viteza de 22 de noduri. O a doua tranșă de opt submatine de tip 209/1400 a intrat în funcțiune între 1994 și 2008. Cel mai vechi model de submarin 209 va fi înlocuit cu șase submarine noi din clasa Reis de tip 214.

Bomba nucleară

Turcia nu este un stat nuclear. Dar în urma statului câștigat în timpul Războiului Rece, Ankara a devenit custodele unui număr mare de arme nucleare tactice americane. SUA au aproximativ 90 de bombe nucleare B61 la baza aeriană Incirlik, 50 alocate piloților forțelor aeriene americane, iar 40 alocate piloților forțelor aeriene turcești. Forțele turcești nu au acces la ele decât în ​​timp de război și doar sub îndrumarea și supravegherea personalului SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația