Turcia are una dintre cele mai puternice forțe armate din Europa. Care sunt cele cinci dintre cele mai puternice arme deținute de Ankara

Turcia are una dintre cele mai puternice forțe armate din Europa. Care sunt cele cinci dintre cele mai puternice arme deținute de Ankara
Publicat: 31/01/2021, 23:29
Actualizat: 31/01/2021, 23:32

După căderea Uniunii Sovietice, armata turcă s-a redus, micșorându-se de la aproximativ 370.000 la 260.000 în timp ce trecea la o forță complet mecanizată. Ca parte a contribuției Turciei la programul F-35, contractantul de apărare turc Roketsan a colaborat cu Lockheed Martin pentru a dezvolta racheta  SOM (Stand Off Missile). SOM este prima rachetă de croazieră a Turciei, concepută pentru a ataca ținte atât pe uscat, cât și pe mare.

Aflându-se pe două continente, Turcia are una dintre cele mai puternice forțe armate din Europa sau Asia

Este a doua cea mai mare armată din NATO. Forțele armate ale Ankarei sunt împărțite în armată, forță aeriană și marină. Un corp de forțe speciale există și este subordonat direct Statului Major turc. Militarii turci au format un bastion împotriva Pactului de la Varșovia în timpul Războiului Rece, în fața forțelor bulgare, românești și sovietice care, în timp de război, au condus spre sud prin Tracia și au cucerit strâmtoarea Bosfor.

După căderea Uniunii Sovietice, armata turcă s-a redus, micșorându-se de la aproximativ 370.000 la 260.000 în timp ce trecea la o forță complet mecanizată. Forțele aeriene turcești sunt una dintre cele mai puternice din regiune, formată din aproape 300 de șoimi de luptă F-16. De asemenea, marina turcă este una dintre cele mai mari din estul Mediteranei, cu mai mult de o duzină de submarine și o brigadă de infanterie marină.

O mare parte din echipamentul militarilor turci este fabricat în străinătate, dar țara face în prezent un efort pentru a-și construi baza industrială militară. Turcia dezvoltă tancuri, rachete și rachete produse la nivel local și extinde legăturile cu contractanții străini de apărare. Companiile turcești erau subcontractanți pentru F-35 Joint Strike Fighter, iar Turcia își dezvoltă acum propriul avion de luptă.

Cinci dintre cele mai puternice arme din armata turcă

Racheta de croazieră SOM-J

Antreprenorul de apărare turc Roketsan a colaborat cu Lockheed Martin pentru a dezvolta racheta de croazieră SOM (Stand Off Missile). SOM este prima rachetă de croazieră a Turciei, concepută pentru a ataca ținte atât pe uscat, cât și pe mare. SOM este proiectată pentru a fi transportată de mai multe tipuri de avioane de război, în special de avionul F-16. SOM-J este alimentat cu turboreactor și zboară la viteze subsonice. Are o rază de acțiune de 259 km și un focos exploziv puternic.

Tancul Leopard 2

Fabricat în Germania, dezvoltat în anii 1970, Leopard 2 este un contemporan al americanului Abrams. Leopard 2 are o armură matricială compozită avansată, un pistol cu ​​120 mm și un motor diesel. Turcia operează câteva sute de Leopard 2A4, dar tancurilor le lipsesc multe dintre îmbunătățiri, în special armuri suplimentare. În 2016, cel puțin 10 tancuri au fost distruse în confruntarea cu militanții ISIS.

F-16 Fighting Falcon

Forța Aeriană Turcă operează una dintre cele mai mari flote F-16, după SUA. Avioanele de luptă din Turcia sunt înarmate cu rachete AIM-9X Sidewinder și AIM-120 AMRAAM aer-aer, rachete Maverick aer-sol și GBU -12 bombe ghidate cu laser Paveway II. Turcia nu doar zboară cu F-16, ci este una dintre puținele țări care fabrică aeronava. Experiența dobândită a făcut ca turcii să înceapă dezvoltarea primului avon de luptă indigen, T-FX. Eliminarea Turciei din programul Joint Strike Fighter înseamnă că avioanele mai vechi vor trebui să zboare mai departe, cu upgrade-uri, până când T-FX va fi gata.

Submarinele 209/214

Turcia operează 14 submarine de tip 209, având una dintre cele mai mari flote de submarine din Mediterană. Prima tranșă de șase submarine de tip 209/1200 deplasează 1.285 de tone, sunt înarmate cu torpile americane Mark 37 și pot atinge viteza de 22 de noduri. O a doua tranșă de opt submatine de tip 209/1400 a intrat în funcțiune între 1994 și 2008. Cel mai vechi model de submarin 209 va fi înlocuit cu șase submarine noi din clasa Reis de tip 214.

Bomba nucleară

Turcia nu este un stat nuclear. Dar în urma statului câștigat în timpul Războiului Rece, Ankara a devenit custodele unui număr mare de arme nucleare tactice americane. SUA au aproximativ 90 de bombe nucleare B61 la baza aeriană Incirlik, 50 alocate piloților forțelor aeriene americane, iar 40 alocate piloților forțelor aeriene turcești. Forțele turcești nu au acces la ele decât în ​​timp de război și doar sub îndrumarea și supravegherea personalului SUA.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților
Șoc! A murit starul din Seinfeld, dar s-a ținut secret decesul său
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...