România, în clasamentul accidentelor pe șosele în UE. „Educația rutieră și primul ajutor, extrem de importante”

Publicat: 16 01. 2021, 10:55
Actualizat: 16 01. 2021, 10:56

România continuă să fie în topul Uniunii Europene cu cele mai multe vieți pierdute pe drumuri.

Potrivit datelor transmise de Poliția Română publicației Libertatea, în prima săptămână a anului 2021, au fost înregistrate 53 de accidente rutiere puternice, în urmă cărora 37 de persoane au fost rănite grav și 22 au decedat.

În 2020 au fost înregistrate 6.268 de accidente rutiere grave, în urmă cărora 5.481 de persoane au fost rănite și 1.644 au decedat, conform datelor Poliției. Comparativ cu 2019, numărul accidentelor cu victime a scăzut, fiind inregistrate 8.642 de accidente.

Factorii care generează accidentele rutiere

Virgil Mihailovici, președintele Asociației Siguranța Auto a precizat care sunt cauzele care plasează România în fruntea clasamanetului al victimelor accidentelor rutiere.

„România este de peste un deceniu în fruntea unui clasament nedorit al victimelor din accidentele rutiere de la nivel european din motivele amintite. Lipsa unei pregătiri adecvate, începând de la școala primară, până la pregătirea pentru permisul auto, dar și după obținerea lui. Și, din păcate, la cum evoluează lucrurile, tot acolo vom fi și în următoarea perioadă, pentru că nu am schimbat nimic între timp. Nici în școli, nici în școlile pentru obținerea permiselor de conducere”.

Restricțiile de circulație impuse de pandemie au redus traficul și au generat mai puține accidente rutiere în primăvară peste tot în lume.

Potrivit lui Virgil Mihailovici, președintele Asociației Siguranța Auto, dacă s-ar cunoaște procedura de resucitare, se estimează că la nivelul UE ar putea fi salvate, în plus față de serviciile medicale specializate, peste 100.000 de persoane pe an.

„Noi, în general, conducem fără să ne cunoaștem propriul automobil”

Cât privește noțiunile de prim ajutor premedical, trebuie precizat că noi nu cunoaștem cum să acționăm în multe din situațiile cotidiene, deși, dacă am vrea, ne-ar fi la îndemână. De exemplu, resuscitarea este ceva ce nu are nevoie de instrumente medicale. Dacă știm cum să acordăm acest ajutor, avem nevoie doar de noi și o putem face oriunde: pe câmp, pe stradă, pe plajă, pe munte.”