Rusia va CONFISCA activele energetice ale companiilor din țările europene „neprietenoase”. OMV (Austria) și Wintershall (Germania), luate la „țintă”

Rusia va CONFISCA activele energetice ale companiilor din țările europene „neprietenoase”. OMV (Austria) și Wintershall (Germania), luate la „țintă”
Publicat: 20/12/2023, 15:08
Actualizat: 20/12/2023, 16:06

Vladimir Putin „mută” agresiv și în plan economic, nu numai militar, semnând un decret în urma căruia activele energetice ale companiilor din țările „neprietenoase” cu Rusia vor fi confiscate.

„Țarul” acordă, astfel, guvernului rus puterea de a confisca și de a vinde cu forța active în valoare de miliarde de dolari aparținând firmelor europene de energie către noi proprietari, autorizați de stat.

Într-un decret publicat miercuri, Kremlinul a mandatat crearea de noi companii conduse de ruși, companii care să preia acțiuni în colosalul zăcământ de petrol și gaze Yuzhno-Russkoye, deținut în prezent de OMV din Austria și Wintershall din Germania.

Cei doi giganți energetici europeni, ambii din țări despre care Moscova susține că sunt „neprietenoase” în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei, dețin împreună un pachet de 60 la sută din situl de foraj din nordul înghețat al Rusiei, notează Politico.

Yuzhno-Russkoye – descoperit în anul 1969 – este un sit de petrol și gaze situat în districtul Krasnoselkupsky, districtul autonom Yamal-Nenets, regiunea Tyumen. Câmpul de gaz se află la aproximativ un kilometru sub suprafață. Rezervele dovedite de gaze ale lui Yuzhno-Russkoye sunt de 805,3 miliarde de metri cubi, iar rezervele estimate sunt de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Rezervele dovedite de petrol sunt de 5,7 milioane de tone.

Companiile, despăgubite cu o sumă determinată de statul rus

În timp ce companiile vor fi, teoretic, compensate pentru investiția lor, suma pe care o primesc din vânzare va fi determinată de statul rus, într-o mișcare care marchează cea mai mare confiscare de bunuri din istoria recentă a Rusiei.

La începutul acestui an, Kremlinul a stabilit un cadru legal pentru exproprierea activelor deținute de străini, fiindcă încearcă să-și susțină economia în fața sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse după invadarea Ucrainei. În urma deciziei luate la Kremlin, fostul magnat rus al petrolului și gazelor, Mihail Hodorkovski, și-a desființat propriul imperiu energetic și a fost închis ca urmare a opoziției sale față de Vladimir Putin.

„Nu există garanții pentru siguranța investițiilor nicăieri, dar regimul lui Vladimir Putin a construit în mod demonstrativ un stat ilegitim și fără lege”, a declarat, la momentul respectiv, Mihail Hodorkovski.

Multe firme energetice occidentale și-au anunțat retragerea totală din Rusia de la începutul războiului în februarie 2022, inclusiv Exxon Mobil din SUA și Equinor din Norvegia. Cu toate acestea, alții, cum ar fi Shell, BP, TotalEnergies și Wintershall, au considerat că aspectele practice care țin de afacerile din Rusia și recuperarea fondurilor sunt dificile.


Citește și:

Acuzat de CRIME DE RĂZBOI, Yan Petrovsky, mercenar rus din temuta grupare neo-nazistă „Rusich”, a fost arestat preventiv în Finlanda

ANALIZĂ | Maxim Mironov (IE Business School Madrid): „Este timpul ca Ucraina să colaboreze cu opoziția din Rusia ÎMPOTRIVA lui Putin, dușmanul comun”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...