ANALIZĂ | Occidentul dezbate asistența de securitate pentru Ucraina, iar la Moscova se bea șampanie. Putin: „Obținem un acord sau REZOLVĂM CU FORȚA”

ANALIZĂ | Occidentul dezbate asistența de securitate pentru Ucraina, iar la Moscova se bea șampanie. Putin: „Obținem un acord sau REZOLVĂM CU FORȚA”

Ucraina urmărește cu nervozitate dezbaterile din SUA și UE cu privire la continuarea asistenței de Securitate, în conextului conflictului declanșat de Moscova în luna februarie a anului 2022. La Washington, Congresul nu a dat curs cererii președintelui american Joe Biden de ajutor de 61 de miliarde de dolari.  În UE, Viktor Orban, premierul Ungariei, a respins un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro.

Capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor ruse în curs este în echilibru instabil, afirmă Dara Massicot, cercetător senior în Programul Rusia și Eurasia la Carnegie Endowment for International Peace.

  • Cu fiecare conflict, liderii ruși au câștigat încredere în abilitățile lor și în înțelegerea inamicilor lor.
  • În câțiva ani de la lansarea unui conflict, au lansat operațiuni din ce în ce mai mari și mai îndrăznețe.
  • Până în anul 2022, ei s-au simțit suficient de încrezători pentru a angaja întregul forțelor terestre profesioniste ale țării într-o invazie a Ucrainei.
  • Liderii ruși au acceptat pierderi imense pentru trupele lor, în ceea ce a devenit, practic, „o judecată greșită a proporțiilor istorice”.

Dacă finanțarea SUA nu se va mai transforma în realitate, aliații europeni nu vor putea face diferența în sistemele de arme și muniții pentru nevoile Ucrainei. Forțele ucrainene raționalizează deja munițiile și fac față unei creșteri a atacurilor artileriei ruse.

După cum a spus un soldat pentru BBC în decembrie, „fără muniție, acest obuzier american va fi doar fier vechi. Este o mașină drăguță – o putem conduce, dar nu vom putea lupta cu ea.”

Președintele rus Vladimir Putin știe că toată capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor ruse în curs depinde de ajutorul occidental. Liniile de tendință nu sunt încurajatoare.

Fondurile de asistență de securitate rămase ale SUA pentru Ucraina se vor epuiza, probabil, la începutul anului 2024. Baza industrială de apărare a SUA rămâne în urmă capacității Rusiei de a produce arme și materiale atât de necesare.

Iar Kremlinul și-a consolidat propriul inventar cu importuri din Coreea de Nord și Iran”, avertizează Dara Massicot.

„Țara condusă de Putin și-a dublat bugetul de Apărare pentru a sprijini războiul”

Kremlinul începe deja să se laude că învinge Occidentul colectiv din Ucraina, continua Dara Massicot.

La câteva zile după ce a băut șampanie cu liderii industriei ruse de Apărare, la Moscova, Vladimir Putin a reiterat în timpul discursului anual că Rusia nu va înceta lupta până când Ucraina va fi „demilitarizată”, „denazificată” și „neutră”.

„Obținem un acord… sau rezolvăm asta cu forța”, a spus ”Țarul”, în impetuozitatea sa demnă de o cauză mai bună.

Acestea sunt cuvintele unui lider care este încrezător că deține puterea. În prezent, mareele favorizează Rusia. Țara condusă de Putin și-a dublat bugetul de Apărare pentru a sprijini războiul și pentru a-și regenera o parte din puterea de luptă pierdută.

Baza industrială de apărare mobilizată a Rusiei depășește Occidentul în domenii cheie, în ciuda ineficiențelor sale, a problemelor de control al calității, a penuriei de forță de muncă și a sancțiunilor împotriva acesteia.

Dacă Kremlinul ajunge la concluzia că poate câștiga în Ucraina, că a încălcat voința politică a Occidentului și că a depășit bazele industriale de apărare ale Statelor Unite și ale Europei, liderii ruși ar putea deveni prea încrezători în propriile capacități, în anii următori.

Există un precedent pentru un astfel de comportament. Sub conducerea lui Putin, de fiecare dată când guvernul rus a crezut că a câștigat un conflict – în Georgia în 2008, Ucraina în 2014, Siria în 2015 și Ucraina în 2022 – Putin a tras concluzii despre Statele Unite și Occident: unde sunt liniile roșii, ce acțiuni sunt dispuși să întreprindă și credibilitatea angajamentelor de securitate pe care sunt dispuși sau nu doresc să le facă”, mai scrie Dara Massicot.

Forțele ruse aflate astăzi în Ucraina, avariate și deficitare în capacitățile de bază, și-au recuperat o parte din aceste capacități după un an întreg de mobilizare parțială. Continuă să folosească atacuri terestre repetitive și costisitoare, plus baraje de artilerie.

„Nu trebuie să se întâmple așa ceva”

Dacă Kremlinul consideră că metodele sale de forță brută, capacitatea de a absorbi pierderi uluitoare de echipamente și personal și baza industrială de apărare pot depăși asistența occidentală și voința politică în Ucraina, rezultatul ar fi periculos pentru ca NATO să avanseze și nu trebuie să se întâmple așa ceva, avertizează Dara Massicot.

Începând cu 2016, o estimare rusă a plasat avantajele militare convenționale ale SUA față de Rusia la 4:1, avantajele politice la 5:1 (măsuri ale autorității statului, coeziunea și alți factori care permit unui guvern să execute politici) și economice la 6:1 (PIB și active materiale și financiare).

Dacă Rusia ar smulge victoria epuizând și supraviețuind Ucraina și Occidentul, strategii ruși își vor coborî, cel mai probabil, evaluările despre puterea NATO care avansează pe baza coeziunii politice, voinței de luptă și potențialului de producție industrială de apărare.

În același timp, strategii și oficialii ruși ar putea să-și ridice propriile scoruri în unele domenii, atunci când iau în considerare performanța operațională a Rusiei în Ucraina, în ciuda deficiențelor și limitărilor grave care au fost expuse de-a lungul războiului.

Rusia va fi, probabil, periculoasă indiferent dacă este învinsă în Ucraina sau nu. Occidentul nu poate pierde din vedere problemele de securitate pe termen lung pe care le va pune Rusia pe măsură ce își va reveni din război, își va regenera puterea militară și — foarte probabil — va caută răzbunare. Occidentul se află într-un moment critic. Statele Unite și Europa trebuie să fie pregătite pentru un război de mare intensitate într-o lume cu mai mulți actori ostili. Finanțarea continuă pentru Ucraina este un pilon cheie al acestei misiuni”, încheie Dara Massicot.


Citește și:

Acuzat de CRIME DE RĂZBOI, Yan Petrovsky, mercenar rus din temuta grupare neo-nazistă „Rusich”, a fost arestat preventiv în Finlanda

ANALIZĂ | Maxim Mironov (IE Business School Madrid): „Este timpul ca Ucraina să colaboreze cu opoziția din Rusia ÎMPOTRIVA lui Putin, dușmanul comun”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
Pensii mai mari începând din toamnă. Cum se calculează și de ce acte ai nevoie
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×