Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei au scăzut deja cu 10% și acesta poate fi doar începutul. Prețurile petrolului sunt în scădere pe fondul temerilor privind o încetinire economică globală declanșată de războiul tarifar SUA-China, împreună cu creșterea producției din țările OPEC+. Goldman Sachs avertizează că, în cel mai rău scenariu, petrolul ar putea scădea la 40 de dolari pe baril până în anul 2026. Nici măcar prognoza ceva mai moderată a băncii nu este cu mult mai bună – 55 de dolari pe baril.
Bugetul Rusiei se bazează pe vânzarea petrolului la 70 de dolari pe baril, notează Tatiana Rybakova într-o analiză publicată de The Insider.
Dar prețul pieței este deja cu mult sub acest nivel. Prin urmare, veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, în primul trimestru, au scăzut cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Ministerul de Finanțe al Rusiei se așteaptă acum ca prețul mediu pe an să se situeze în jurul valorii de 60 de dolari pentru țițeiul Urals – ceea ce înseamnă că Fondul Național de Avere (NWF) nu va fi alimentat, iar deficitul bugetar este probabil să crească. În luna aprilie, după ce președintele american Donald Trump a lansat o nouă rundă de măsuri tarifare, prețul țițeiului din Urals a scăzut sub 50 de dolari pe baril. Anul acesta, Ministerul de Finanțe a fost deja nevoit să vândă valută străină de la NWF pentru a compensa veniturile pierdute din petrol”, explică Tatiana Rybakova la începutul analizei sale.
Analiştii cred că preţul petrolului ar putea rămâne scăzut pentru o perioadă de timp. Scenariul de caz extrem al lui Goldman Sachs, ținând cont de creșterea mai lentă a PIB-ului global și de o creștere a producției OPEC+, prevede că țițeiul Brent va scădea la puțin sub 40 de dolari pe baril, până la sfârșitul anului 2026.
„Chiar și OPEC și-a redus previziunile privind creșterea cererii globale de petrol în 2025. «Această ușoară revizuire în scădere reflectă în principal datele recente din primul trimestru și impactul așteptat al noilor tarife americane anunțate asupra cererii de petrol», a transmis organizația în ultimul său raport.
Această tendință este determinată nu numai de așteptările privind scăderea cererii – din cauza trecerii globale către surse alternative de energie și vehicule electrice, împreună cu temerile de recesiune –, ci și de creșterea ofertei.
În martie, țările OPEC+ au înregistrat cea mai mare producție din ultimele opt luni: peste 41 de milioane de barili pe zi, potrivit Platts. În același timp, cei mai mari producători – Rusia și Arabia Saudită – produc mai puțin decât ar putea, nefolosind încă pe deplin cotele”, continuă Tatiana Rybakova.
Câmpurile de petrol pot fi împărțite aproximativ în două categorii: câmpuri terestre și zăcăminte offshore (de raft), explică Tatiana Rybakova, în analiza publicată de The Insider.
„În țările din Golful Persic, petrolul curge în mare parte liber. În America Latină (Brazilia, Guyana) și Norvegia, este produs offshore. În SUA, petrolul este extras atât offshore, în Golful Mexic, cât și pe țărm, în Bazinul Permian, unde producția se bazează pe extracția șisturilor prin fracturare hidraulică și foraj orizontal.
În Rusia, câmpurile offshore sunt situate la latitudini polare, iar pe uscat, majoritatea câmpurilor sunt vechi și necesită forare orizontală.
Forarea orizontală necesită calcule precise – unde exact se ramifică din puțul vertical, în ce unghi și așa mai departe. Deoarece câmpurile mai vechi ale Rusiei sunt atât de epuizate, repornirea unui astfel de puț este dificilă: petrolul s-ar putea să se fi mutat în diferite straturi prin fisuri subterane sau puțul se poate umple cu apă.
Sancțiunile au complicat lucrurile și mai mult, deoarece dezvoltarea câmpurilor offshore în regiuni polare precum mările Kara și Okhotsk, precum și efectuarea de foraje orizontale necesită tehnologii avansate.
Rusia și-a depășit în mod obișnuit cotele OPEC+, în parte pentru că bonusurile directorilor companiilor petroliere sunt legate de profitabilitate, nu de respectarea acordurilor OPEC, a explicat și Sergey Vakulenko într-un interviu acordat The Insider”, amintește Tatiana Rybakova.
Poate Rusia să mărească producția de petrol? Potrivit EIA, în februarie 2025, producția de petrol a Rusiei – excluzând condensatul de gaz și hidrocarburile ușoare – era de 8,93 milioane de barili pe zi, cu 11% sub nivelul său din februarie 2022 de 10,05 milioane bpd. Scăderea a fost legată de acordul OPEC+, care plafonase cota Rusiei la 8,98 milioane bpd până în martie 2025.
În prezent, Rusiei i se permite să crească producția la 9,083 milioane bpd.
„Există încă o capacitate de rezervă”, spune Vakulenko. Dar, dacă Rusia crește acum producția, scăderea va fi și mai accentuată în câțiva ani. Producția la câmpurile mai vechi este deja în scădere, iar dezvoltarea de noi câmpuri a devenit mai dificilă după începutul războiului, deoarece sancțiunile au oprit sectorul de la tehnologia modernă și de la investițiile străine. În plus, guvernul atrage în mod agresiv veniturile de la exportatori în bugetul federal.
Urmărind o astfel de strategie, Rusia ar arde rapid rezervele sale cele mai ieftine. Arabia Saudită «a prăbușit» prețul petrolului în 1985 și nu a încetat să inunde piața până în 2000, dar Rusia nu este echipată pentru a alerga astăzi un astfel de maraton.
Bugetul Rusiei se bazează pe un preț mai scăzut al petrolului, dar având în vedere că țara nu se mai poate împrumuta pe piețele internaționale, Moscova este mai vulnerabilă la șocuri descendențe.
Între timp, împrumuturile interne devin mai puțin atractive, în special cu dobânzi record de la Banca Centrală. Dacă prețurile scad, Rusia ar putea fi nevoită să îndeplinească vechea zicală: «Când omul gras slăbește, cel slab este deja mort»”, mai scrie Tatiana Rybakova.
Oficialii ruși susțin adesea că țara lor a „renunțat la obiceiul petrolului”. Dar asta nu este adevărat. „Orice ar spune, veniturile din petrol joacă încă un rol cheie în finanțarea bugetului federal”, spune Ruben Enikolopov, director academic la NES și profesor la Universitatea Pompeu Fabra.
„Chiar și șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a subliniat că scăderea prețului petrolului este principalul canal prin care crizele globale afectează economia Rusiei. Dacă va continua conflictul dintre SUA și China și dacă războaiele tarifare globale escaladează, a avertizat ea, ar putea exista «o scădere a cererii pentru resursele noastre energetice».
Adevărat, există și rezervele valutare ale Băncii Centrale, care acum constau în mare parte din aur și yuani, după ce jumătate dintre acestea au fost înghețate în UE și SUA. Dar yuanul prezintă o provocare proprie: pe măsură ce China intră într-un război comercial cu SUA, guvernul său devalorizează moneda.
Totuși, dacă prețul petrolului rămâne scăzut pentru o perioadă lungă de timp, Rusia se va confrunta cu o criză reală”, mai scrie Tatiana Rybakova.
Citește și: