Născut la Leningrad în 1954, Vladimir Strzhalkovsky a absolvit Institutul Electrotehnic din Leningrad în 1977 și s-a alăturat curând Direcției KGB pentru Regiunea Leningrad, unde a lucrat până la prăbușirea Uniunii Sovietice. În timp ce se afla în KGB, i-a cunoscut pe Nikolai Patrushev și Vladimir Putin, ambii au jucat un rol decisiv în viitoarea sa carieră.
În 1991, într-o perioadă în care Vladimir Putin prezida deja Comisia pentru Relații Externe de la Primăria Sankt Petersburg, Vladimir Strzhalkovsky a fondat agenția de turism Neva, pe care a condus-o până în 1999.
Pe lângă organizarea de croaziere, compania era implicată în prostituție – se menționează într-o analiză spectaculoasă a jurnaliștilor de la The Insider -, fapt care a ieșit la iveală în cadrul unei audieri într-un dosar, în decembrie 1998, la Tribunalul din orașul finlandez Kouvola.
La sfârșitul anului 1999, la trei luni după ce Vladimir Putin a fost numit prim-ministru, fostul său coleg KGB a fost numit ministru adjunct pentru Cultură Fizică, Sport și Turism.
După ce Putin a câștigat președinția, în primăvara anului 2000, cariera lui Strzhalkovsky a cunoscut 0 ascensiune fulgerătoare. În luna iunie a aceluiași an, a fost numit președinte al Comitetului de stat rus pentru cultură fizică, sport și turism, iar doar o lună mai târziu a devenit adjunct al ministrului rus al Dezvoltării Economice și Comerțului.
În al doilea mandat al lui Putin, Strzhalkovsky a fost numit șef al Agenției Federale pentru Turism și promovat la gradul de consilier de stat clasa I.
Vladimir Putin (centru), alături de Vladimir Strzhalkovsky (al doilea din stânga) | Foto – Profimedia Images
Cea mai profitabilă slujbă a lui Strzhalkovsky, se mai arată în ancheta jurnalistică realizată de The Insider, a fost cea de președinte al Consiliului de Administrație al gigantului minier Norilsk Nickel (Nornickel), funcție pe care a deținut-o din august 2008 până în decembrie 2012.
Vladimir Potanin | Foto – Profimedia Images
Între timp, salariul „Turistului” a fost mai mult decât generos. Vladimir Strzhalkovsky a primit 400.000 de dolari pe lună și două tipuri de bonusuri.
Sursele Vedomosti au estimat că aceste bonusuri erau în valoare de până la 25 de milioane de dolari pe an, compania RBC plasând intervalul veniturilor totale ale lui Strzhalkovsky pentru 2009 între 17 și 25 de milioane de dolari.
Numirile ulterioare ale lui Strzhalkovsky au arătat că acesta păstrează legături atât cu Putin, cât și cu un alt coleg KGB din Leningrad, Nikolai Patrushev, care a ocupat funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei din 2008 până în 2024.
Nikolai Patrushev | Foto – Profimedia Images
Din 2016 până în 2019, Vladimir Strzhalkovsky a condus Societatea Dinamo de Cultură Fizică și Sport din întreaga Rusie (VFSO). De la înființarea sa de către Felix Dzerjinski în 1923, Dinamo a rămas clubul sportiv al serviciilor de securitate sovietice și apoi ruse.
Echipe formate din ofițeri ai Serviciului Federal de Protecție, Serviciului Federal de Securitate (FSB), Serviciului de Informații Externe (SVR) și Ministerului Afacerilor Interne (MVD) concurează în turneele sale, în timp ce societățile regionale Dinamo sunt conduse de șefi locali FSB și MVD. Nikolai Patrushev este, de asemenea, membru al Consiliului de administrație al Societății Dinamo.
Yevgeny Strzhalkovsky, fiul lui Vladimir și deținătorul bunurilor sale, este și un „cercetaș” profesionist.
S-a născut în 1980, a absolvit Academia Serviciului de Informații Externe (SVR, Unitatea Militară 21247) în 2001, a primit ID militar #007203 și a început să lucreze sub acoperirea Vnesheconombank (ceea ce este tipic pentru ofițerii de informații străini).
Conform înregistrărilor bazei de date de zbor, în anul 2007, Yevgeny Strzhalkovsky a împărțit o rezervare cu alți ofițeri SVR: Svyatoslav Kobyakov, care s-a pozat ca jurnalist RIA Novosti și apoi oficial al Ministerului Economiei într-o misiune comercială în Argentina, și Yevgeny Sokolov (Unitatea militară 33949), care a lucrat și sub acoperirea Vnesheconombank și apoi în compania controlată de SVR/FSB – Abrella Industrial.
În centrul acestei operațiuni se află discreta companie monegasca Thesauro Praetor SAM, al cărei nume se traduce din latină drept „trezorier”. Tânărul Strzhalkovsky este atât președinte, cât și beneficiar majoritar, fapt confirmat de documentele de înregistrare pentru compania franceză Maison Eugene Rene și firma britanică The Leeward Rum Company Limited.
Prin Thesauro Praetor SAM, el controlează o rețea de companii din Austria, Marea Britanie, Italia și Franța.
În Marea Britanie, Strzhalkovsky deține Maison Eugène René UK Ltd, care controla anterior două firme britanice: Northern Seas Trading Ltd, înregistrată la Glasgow și Sandbank Distillery Ltd. Ambele au fost lichidate în 2024. Sandbank Distillery avea planuri ambițioase de a reînvia o distilerie de whisky la Holy Loch din Argyll, Scoția, și chiar Lamont a înregistrat brandul.
Cu toate acestea, compania a fost dizolvată în 2024, fără a produce vreodată o singură sticlă.
În 2017, Strzhalkovsky a achiziționat conacul Knockdow – 12 camere, Peninsula Cowal din Scoția -, deținut cândva de clanul Lamont.
Achiziția de 4 milioane de lire sterline a inclus grădinile decorative ale castelului și 250 de acri de pădure din jur. După cum au subliniat jurnaliștii britanici, proprietatea este situată lângă Loch Striven, o stație de alimentare puțin cunoscută, dar importantă din punct de vedere strategic, folosită de marina britanică și americană în Oceanul Atlantic și Arctic.
Prin intermediul companiei Thesauro Praetor, Yevgeny Strzhalkovsky deține și Trinity Irish Bar, un pub lângă Karlsplatz, în Viena.
În Rusia, activele sunt înregistrate sub numele Nataliei Ivanovna Strzhalkovskaya, mama lui Yevgeny și prima soție a lui Vladimir Strzhalkovsky. Până în mai 2018, Natalia deținea un pachet de acțiuni într-un club de iaht din Sankt Petersburg, respectiv 30% din Russkiy Yachting LLC.
Implicarea ei a coincis cu o perioadă în care ceilalți doi coproprietari ai clubului — Vladimir Loginov, vicepreședintele Federației Ruse de Navigație, și Dmitri Sokolov, fondatorul mai multor baruri din Moscova — au depus plângeri cu privire la tentativa de raid corporativ în afacerea lor.
Cea mai importantă persoană din structura proprietății de peste mări a familiei este a doua soție a lui Vladimir Strzhalkovsky, Irina Vladimirovna Strzhalkovskaya (născută Kocherghina).
Premiere Abano, de cinci stele, are 112 camere și a fost complet renovat în 2021, cu scopul de a „redefini luxul”. La doar zece minute distanță se află un alt hotel de cinci stele, President Terme, care oferă facilități de spa, o piscină și două restaurante.
Sursa foto – The Insider
„Modesta” Terme Antoniano, de patru stele, oferă 165 de camere și un parc termal cu cinci piscine.
În ciuda faptului că dețin cinci hoteluri de lux, companiile care administrează proprietățile raportează rezultate financiare extrem de modeste — fie înregistrând pierderi, fie obțin profituri minime în intervalul de câteva sute de mii de euro.
Majoritatea tranzacțiilor lor financiare se bazează pe primirea și rambursarea împrumuturilor. Conturile bancare ale companiilor cipriote sunt deținute la Bank of Cyprus — chiar instituția al cărei consiliu de administrație îl includea anterior pe Strzhalkovsky. Aceste aranjamente financiare ridică suspiciuni serioase că adevăratul scop al acestor hoteluri este spălarea banilor și legalizarea activelor.
Nici Strzhalkovsky, nici membrii familiei sale nu au fost sancționați. În schimb, au evitat chiar și restricțiile aplicate rușilor de rând.
În 2023, Strzhalkovsky a putut să-și vândă super-iahtul Ragnar fără complicații. La un moment dat, nava de 68 de metri – capabilă să spargă gheața – prezenta un interior confortabil în stilul unui pub britanic, echipament pentru sporturi acvatice, un quad amfibie, echipament pentru helischi și un tobogan uriaș.
Strzhalkovsky a vândut nava miliardarului Roy E. Carroll pentru un preț estimat de 69,5 milioane de euro. Carroll l-a redenumit Q și a plănuit să îl folosească ca navă de sprijin pentru super-iahtul său principal.
Iahtul Ragnar în portul Narvik | Foto – Profimedia Images
Suspiciunile legate de activele europene ale soților Strzhalkovsky nu privesc doar chestiuni de spălare a banilor, ci și securitate. The Insider a avertizat, repetat, despre modul în care serviciile ruse de informații exploatează structurile comerciale din străinătate în propriile lor scopuri.
Nu este nevoie de multă imaginație pentru a ghici cum ar putea beneficia serviciile ruse de informații de pe urma controlului unei rețele de hoteluri de lux din întreaga Europă, a promovării conexiunilor în cercurile aristocratice, a dezvoltării unei infrastructuri pentru spălarea banilor și a utilizării experienței profesionale a unui organizator de afaceri de escortă.
În ciuda tuturor semnalelor de alarmă, „noua nobilime” Strzhalkovsky continuă să trăiască și să lucreze în chiar inima Occidentului, punctează jurnaliștii de la The Insider.
Foto main – Profimedia Images
Citește și: