Viitorul bazelor militare americane din Europa este incert, în ultima perioadă, dar o retragere a SUA nu ridică doar semne de întrebare referitoare la o proiecție a puterii americane pe termen lung, dar naște și temeri că Alianța Nord-Atlantică (NATO) s-ar putea confrunta cu o amenințare din ce în ce mai mare din partea Rusiei lui Vladimir Putin, iar capacitatea de reacție ar fi limitată.
Generalul în retragere Ben Hodges – fost comandant al Armatei SUA în Europa (2014–2017) – avertizează, într-o analiză publicată de Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA), că „nu poți apăra SUA doar dn Texas, Carolina de Nord sau Florida”, iar „trupele americane nu se află pe continentul european doar pentru a-i proteja pe europeni”.
Întrebat despre rolul bazelor militare americane de pe continentul european, generalul Ben Hodges a precizat că „trebuie să ai o prezență în avans, pentru a proiecta puterea aeriană, maritimă și terestră, nu doar în Europa, ci și în Africa, Orientul Mijlociu și Arctica”.
Ben Hodges a punctat care sunt funcțiile strategice care fac bazele SUA în Europa atât de importante, a explicar ce riscă Statele Unite dacă își reduc prezența și a reflectat asupra a ceea ce este adesea trecut cu vederea în legătură cu prezența militară avansată a Americii.
„În primul rând, pe măsură ce ne uităm la bazele pe care SUA le utilizează în toată Europa, fiecare administrație de la Casa Alba discută, întotdeauna, dacă să se extindă sau nu sau să renunțe definitiv și să se retragă.
Totul ar trebui să se bazeze pe o analiză strategică care să arate prioritățile noastre, resursele noastre, nevoile noastre.
Al doilea lucru este că, desigur, nu avem nevoie de ceea ce aveam înainte. Am avut aproape 300.000 de militari în timpul Războiului Rece, mai ales în Germania de Vest, Italia și Turcia. Nu mai avem nevoie de asta. Este un mediu diferit acum.
Al treilea lucru de reținut este accesul. Nu poți apăra Statele Unite doar din Texas, Carolina de Nord sau Florida. Trebuie să ai o prezență în avans și capacitatea de a proiecta puterea aeriană, maritimă și terestră în Africa, Orientul Mijlociu, Mediterana, precum și în Europa Centrală și de Est, dar și în Arctica.
Nu poți face toate astea din bazele americane aflate pe continentul american”, spune generalul Ben Hodges.
„Nu putem doar să presupunem că vom pune o bază navală în Italia sau Grecia”, continuă generalil Ben Hodges, „și că ei trebuie să o accepte, sunt națiuni suverane și cred că, uneori, există un nivel de aroganță din partea SUA cu privire la ceea ce putem și nu putem face”.
„Este diferit cu fiecare națiune, dar dacă aveți o bază americană în Germania, de exemplu, am stabilit un acord cu autoritățile germane pentru ce se întâmplă dacă un soldat este încarcerat într-o mașină, în urma unui accident, are alte probleme sau probleme fiscale. Nu este vorba doar de imobiliare.
SUA ar putea uita că a dominat Marea Mediterană (n.red. – dacă SUA ar renunța la bazele militare precum Ramstein, Sigonella și Souda Ba) și nu și-ar mai putea proiecta puterea în Africa , pentru că nu ar mai avea beneficiul accesului de acum, din Italia, Spania, Grecia și Turcia.
Grosul marinei americane din Europa are sediul în Rota, Spania. Sediul central este la Napoli. Și avem Creta. Aceasta este o parte importantă a capacității marinei de a ne proteja interesele în estul Mediteranei. Dacă este eliminată o bază, capacitatea scade. Distanțele, întreținerea, combustibilul și toate lucrurile necesare se bazează pe existența acestor aeroporturi și porturi maritime.
Dacă vrei să ai putere maritimă în Marea Mediterană pentru a-ți proteja interesele, trebuie să fii prezent fizic. Și, pentru a menține în zonă o navă a marinei americane trebuie să existe un loc pentru întreținere și pentru alimentarea cu combustibil. Nu este ca și cum ai intra într-o benzinărie, faci plinul și mergi mai departe.
Sunt sume de bani uriașe în scenariu și există un set de complex de factori care s-au dezvoltat de-a lungul timpului și atârnă foarte greu în balanță”, a mai spus generalul Ben Hodges.
Importanța flancului estic este crucială și pentru securitatea SUA, nu numai pentru Europa. Dacă sistemele de apărare antirachetă din Polonia și România s-ar închide, amenințările globale ar deveni mult mai dificil de contracarat de americani.
„Descurajarea necesită capacitate și credibilitate. Adversarul tău trebuie să vadă ce ai și să creadă că vei folosi ceea ce ai. Dacă nu suntem prezenți, provocarea devine și mai mare, pentru că – în caz de conflict, dacă nu mai ai baze în zonă – trebuie să te muți din nou acolo, să duci logistică acolo și să te miști la fel de repede sau mai repede decât forțele ruse, de exemplu.
Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, de exemplu, în România, s-a dezvoltat în ultimii 10 ani ca o platformă de proiecție a puterii în Marea Neagră, datorită aerodromului de acolo, dar și a trupelor care sunt acolo, a cartierului general, a logisticii, a capacităților de întreținere, a contractelor…
Acum, desigur, este o bază românească. Suntem chiriași acolo. Francezii sau britanicii ar putea fi acolo în locul nostru. Nu știu cum ajută asta în promovarea interesul Americii, dar capacitățile noastre ar putea fi înlocuite, în cele din urmă, de un alt aliat.
În Polonia, dacă va avea loc un atac rusesc undeva, forțele americane ar putea răspunde, având sediul la cartierul general al Corpului V din Poznan. SUA acolo pentru a asigura conducerea, comanda și controlul tuturor forțelor americane de pe flancul estic.
Dacă închizi baza asta, atunci trebuie să găsești o altă modalitate de a asigura o reacție rapidă în cazul unui conflict”, avertizează generalul Ben Hodges.
Dacă SUA ar părăsi baze militare din Europa, „China și Rusia ar trebui comande cutii cu șampanie, pentru a sărbători această victorie”, mai spune fostul comandant al armatei SUA în Europa.
„Rusia și China ar urmări dacă Europa ar putea umple acest gol lăsat de retragerea SUA sau dacă SUA ar face ceva pentru a atenua acest risc. Ținând cont de faptul că forțele americane nu sunt în Europa pentru a-i proteja doar pe europeni. Sunt acolo pentru interesele noastre strategice.
În consecință, rușii și chinezii ar interpreta acest lucru ca fiind în regulă pentru ei. Ar spune că America fie nu are atât de multe interese strategice în regiune, fie nu le pot proteja sau nu le pasă.
Și o astfel de concluzie nu este un mesaj care ar trebui să ajungă la ruși, dar va ajunge. Chinezii ar putea spune «bine, SUA fac în sfârșit ceea ce au spus că vor face, și anume să pună mai mult accent pe Pacific».
Dar nu prea avem multe baze în Europa pe care le-am putea muta în Pacific. Mă tem că, pe măsură ce prezența noastră în Europa scade, limbajul administrației minimizează importanța aliaților noștri europeni”, încheie generalul Ben Hodges.
Foto – Profimedia Images
Citește și: