Ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, astăzi de la 13:00. Pe agendă se află situaţia de securitate de pe Flancul Estic al NATO, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident

Publicat: 26 01. 2022, 09:15
Sursă foto: Administratia prezidentiala

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reunește astăzi, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni. La ședință va participa şi premierul Nicolae Ciucă, iar pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

CSAT va discuta măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.

Presedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vinerea trecută, cu Nicolae Ciucă pentru a discuta situaţia de securitate de pe Flancul Estic al NATO, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și Occident.

Printre garanţiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru este și retragerea forţelor NATO din România şi Bulgaria. Întrebat, la o conferință de presă de la Casa Albă, săptămâna trecută, dacă SUA ar lua în considerare mutarea tuturor armelor nucleare americane din Europa și a trupelor americane, așa cum își dorește Rusia, Joe Biden a răspuns: „În niciun caz. Dimpotrivă, vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state, ele sunt membre a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Biden.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni, într-o conferință de presă, că 8.500 de militari americani au fost plasaţi în alertă sporită pentru o posibilă desfăşurare în Europa de Est. Acesta a precizat că Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a dat ordinele de pregătire pentru desfăşurarea soldaţilor la cererea preşedintelui Joe Biden, în cazul în care NATO cere o reacție rapidă în Europa de Est. De asemenea, cei 8.500 de militari „vor fi pregătiți pentru oricare alte situaţii neprevăzute”.

„În cazul activării de către NATO a NRF sau al unui mediu de securitate care se deteriorează, Statele Unite ar fi în măsură să desfăşoare rapid echipe de luptă de brigadă suplimentare, logistică, medicală, aviaţie, informaţii, supraveghere şi recunoaştere, transport şi capacităţi suplimentare în Europa”, a precizat Kirby în conferință.

Acesta a subliniat că, momentan, decizia a fost de a plasa aceste resurse sub alertă sporită, încă nefiind luată decizia ca militarii să fie trimiși în Europa. Kirby a menţionat că Forţa de Răspuns NATO cuprinde aproximativ 40.000 de militari multinaţionali.