VIDEO | Joe Biden, despre posibilitatea ca țările din Estul Uniunii Europene să ajungă sub amenințarea Rusiei: Sper că Putin înțelege că este la un pas de un război nuclear în toată regula

VIDEO | Joe Biden, despre posibilitatea ca țările din Estul Uniunii Europene să ajungă sub amenințarea Rusiei: Sper că Putin înțelege că este la un pas de un război nuclear în toată regula
Sursă foto: Captură video
Publicat: 20/01/2022, 11:19
Actualizat: 20/01/2022, 12:02

Statele Unite sunt îngrijorate de un posibil scenariu grav care ar putea escalada în conflictul Rusia-Ucraina, și anume ca cele patru țări de la granița Uniunii Europene să ajungă sub amenințarea Rusiei. În cazul în care cel mai grav scenariu de război s-ar adeveri, președintele american Joe Biden a spus, în conferința de presă pe care a susținut-o miercuri la Casa Albă: „Sper că Vladimir Putin înțelege că este la un pas de un război nuclear în toată regula, nu se află într-o poziție foarte bună să domine lumea. Nu cred că gândește asta, dar este o îngrijorare”.

”Situația unei puteri nucleare care să invadeze Europa în felul acesta ar fi cel mai grav act de război de la Al Doilea Război Mondial încoace, a mai spus Biden.

Întrebat de jurnalistul Sebastian Smith de la AFP dacă printre scenariile luate în considerare de SUA este și cel al unui conflict mai mare între Rusia și Europa, posibilitatea ca cele patru țări de la granița Uniunii Europene să ajungă sub amenințarea Rusiei, și dacă ia în considerare o întâlnire cu Putin ca să rezolve situația, Biden a răspuns:

„Legat de ultima parte, da, am discutat în cele trei convorbiri telefonice posibilitatea unei întâlniri directe pentru discuții, cred că a rămas în picioare asta.

Legat de prima întrebare, sunt foarte îngrijorat că s-ar putea ajunge la… să vă explic, singurul tip de război care poate fi mai rău decât unul pornit intenționat, este unul pornit fără intenție.

Ceea ce mă îngrijorează este că situația ar putea să scape din mână tocmai din această cauză, granița Ucrainei cu Uniunea Europeană și cum ar putea acționa Rusia. Sper că Vladimir Putin înțelege că este la un pas de un război nuclear în toată regula, nu se află într-o poziție foarte bună să domine lumea.

Nu cred că gândește asta, dar este o îngrijorare, de aceea trebuie să fim foarte atenți cum negociem mai departe și să-i explicăm limpede că poate plăti un preț foarte scump pentru țara sa. Da, evident că suntem îngrijorați de posibilitatea ca o putere nucleară să invadeze… dacă face asta, gândiți-vă că o astfel de situație nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial încoace, ar fi cea mai gravă mișcare de genul acesta la nivel mondial din 1945”, a spus Biden.

Statele Unite vor crește prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra aceste state, a mai spus președintele Joe Biden.

Întrebat dacă SUA ar lua în considerare mutarea tuturor armelor nucleare americane din Europa și a trupelor americane, așa cum își dorește Rusia, Biden a răspuns: „În niciun caz. Dimpotrivă, vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state, ele sunt membre a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Biden.

Preşedintele american a vorbit și despre posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina și reacțiile SUA într-o astfel de situație.

„Nu cred că s-a decis încă, până acum nu am ajuns la nicio înțelegere în cadrul celor trei întâlniri pe care le-am avut. Impresia pe care mi-a lăsat-o este: oare oamenii din jurul lui au idee ce vrea să facă? Bazându-ne pe un număr de criterii legate de ce ar putea să facă, spre exemplu o mișcare ar fi să ocupe toată Ucraina, pornind și din Belarus, va trebui să mai aștepte puțin până când poate să facă asta din cauza terenului înghețat, o altă mișcare ar fi să continue discuțiile (…) e un număr de posibilități și cred că se gândește cât de repede vrea să ajungă la rezultatul dorit. Putin este un om informat și cred că el calculează care sunt consecințele pe termen scurt, mediu și lung pentru Rusia și nu cred că s-a decis încă”, a spus Biden.


Citește și:

VIDEO | Biden: Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România / Nu cred că Putin s-a decis încă ce vrea să facă în privința Ucrainei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului