Cu 2 săptămâni înainte de sărbătorile pascale, meșteșugarii din Moldova și-au pregătit colecțiile de încondeiat. Ouăle lucrate cu multă migală, după tradiția transmisă din generație în generație, au fost prezentate la un târg de profil din Iași. Tot aici, cei mici au avut ocazia să-și exerseze îndemânarea și să învețe diferite tehnici tradiționale de încondeiere.
O mamă, alături de fiica ei, au pregătit ouă încondeiate după modelul bucovinean. Acestea au prezentat un ou de struț decorat într-o manieră tradițională, în băi succesive de vopsele. Tradiția s-a transmis din generație în generație, dăruind mai departe celor mici arta meșteșugului.
O altă tehnică tradițională prezentată în cadrul târgului presupune decorarea ouălor cu peste 1000 de mărgele. Cei mici au avut ocazia de a-și pune la încercare creativitatea și priceperea, însă prin modele ceva mai clasice, sub îndrumarea meșteșugarilor.
„Este important să ții stiloul și ceara, să îți imaginezi că este cerneală, iar oul, care nu are o suprafață plană, să ți-l imaginezi ca pe o coală de hârtie” , îi ghidează meșteșugarii pe cei mici la mesele de meșteșug.
Evenimentul în sine este deja unul cu tradiție, deoarece se ține de peste 20 de ani.
Sursa: Pro TV
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia
Citește și:
Iarna în luna aprilie: Strat de zăpadă de până la 10 cm la munte
Proprietarii de animale de companie își găsesc cu greu chirii
1/2 copii din România au carii dentare. Prețurile mari îi țin pe părinți la distanță