Termenul de eliberare a pașapoartelor în timpul verii a scăzut sub 3 zile lucrătoare. România are unul dintre cele mai scurte termene din UE

Termenul de eliberare a pașapoartelor în timpul verii a scăzut sub 3 zile lucrătoare. România are unul dintre cele mai scurte termene din UE
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/08/2021, 14:33

Direcția Generală de Pașapoarte a anunțat marți, prin intermediul unui comunicat, că România emite, în medie, pașapoarte într-un termen de 2,5 zile.

Astfel, spune instituția, România are unul dintre cele mai scurte termene pentru eliberarea pașaportului simplu electronic din Uniunea Europeană.

Spania este țara care eliberează cel mai rapid astfel de documente, în doar două zile.

„Preocuparea constantă pentru oferirea unor servicii de calitate s-a transpus în practică prin emiterea pașapoartelor într-un termen mediu de 2,5 zile înregistrat la nivel național, raportat la termenul legal de soluționare de 15 zile lucrătoare stabilit pentru situațiile în care pașapoartele se ridică din țară de la serviciile publice comunitare de
pașapoarte.

Totodată, informăm cetățenii că la nivelul structurilor de pașapoarte se menține, până pe data de 31.08.2021, programul extins de lucru cu publicul în intervalul orar 08.00-20.00, de luni până vineri, astfel încât persoanele interesate se pot programa on-line pe platforma www.epasapoarte.ro în vederea depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor în acest interval orar”, se arată în comunicat.

De la începutul anului 2021 și până în prezent, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 s-a înregistrat o creștere de peste 90% a numărului cererilor înregistrate pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, respectiv o creștere de peste 85% a numărului pașapoartelor simple electronice emise cetățenilor.

Ce măsuri au adoptat autoritățile pentru a eficientiza activitatea de emitere de pașapoarte

Totodată, instituția informează că a adoptat o serie de măsuri care au ca scop eficientizarea activității de eliberare a pașapoartelor pentru cetățeni.

Astfel, acestea sunt:

  • relocarea a 20.521 de cereri, primite în perioada 01.07-13.08.2021, de la serviciile publice comunitare de pașapoarte care au înregistrat o încărcătură mai mare la cele cu un volum de cereri mai mic, adică 15% din totalul cererilor primite în acest interval de timp de structurile de pașapoarte cu un aflux mai mare de solicitări;
  • având în vedere contextul pandemic care a redus gradul de mobilitate a cetățenilor, pentru a facilita obținerea de către aceștia a pașapoartelor simple electronice, în perioada 01.01-12.08.2021, la nivelul Direcției Generale de Pașapoarte au fost soluționate favorabil 297 cereri, formulate de cetățeni ulterior depunerii cererilor, în scopul schimbării locației de ridicare a pașapoartelor simple electronice, fie de la o structură teritorială de pașapoarte la alta, fie de la o structură de pașapoarte din țară la o misiune diplomatică sau oficiu consular al României din străinătate și viceversa, înregistrând astfel o creștere a numărului solicitărilor de acest tip cu circa 172%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.
  • activitatea de personalizare și împlicuire a pașapoartelor simple electronice de la nivelul Centrului Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte se desfășoară, până pe data de 31.08.2021, în intervalul orar 06.00-22.00, de luni până vineri, inclusiv în zilele de week-end atunci când situația o impune.

Cetățenii au posibilitatea de a opta pentru transmiterea pașaportului simplu electronic la adresa de domiciliu din țară, prin intermediul PrioriPost, serviciul de curier rapid al Poștei Române, iar, începând cu data de 01.08.2021, tariful perceput pentru acest serviciu este de 11,30 RON (TVA inclus), plata făcându-se la livrarea documentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația