Tot ce trebuie să știi pentru a obține VIZA DE FLOTANT / Ce riscă românii care nu stau la adresa din buletin

Publicat: 08 06. 2023, 12:05
Actualizat: 08 06. 2023, 12:18
Tot ce trebuie să știi pentru a obțina viza de flotant / Sursa FOTO: Facebook

Românii care nu stau la aceeași adresă din buletin trebuie să știe că riscă să fie amendați dacă nu își reglementează situația.

Aceste informații sunt binevenite, mai ales pentru o persoană care are nevoie să obțină o viză de flotant.

Ce acte îți trebuie pentru viza de flotant

Viza de flotant este obligatorie pentru persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin pentru o perioadă mai mare de 15 zile. În cazul în care nu își reglementează situația, riscă o amendă de până la 150 de lei.

Persoana fizică mutată la o altă locuință decât cea de domiciliu, numită locuință secundară, face mențiunea referitoare la stabilirea reşedinţei.

Sunt exceptate de la obținerea vizei de flotant următoarele persoane:

  1. persoana care locuieşte la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic;
  2. persoana internată într-o unitate sanitară/medicală.

Pentru eliberarea unei vize de flotant sunt necesare următoarele documente:

  • Cerere pentru înscrierea mențiunii privind viza de reședință în actul de identitate (pe o singură coală, faţă-verso, format A4 sau se poate obține și de la Ghișeul Informații și Eliberări acte de identitate al Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor);
  • Actul de identitate al solicitantului, în original;
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu (extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile), în original și acordul proprietarului/găzduitorului în cazul în care solicitantul nu este titularul spațiului de locuit;
  • Actul de identitate al găzduitorului (proprietarul locuinței/ uzufructuarul).

Viza de flotant are o valabilitate limitată. Aceasta se acordă pentru o perioadă care nu poate depăși un an de zile. La expirarea perioadei, se depune o nouă cerere pentru prelungire.

De asemenea, viza de flotant nu poate fi făcută pe o durată mai mică de o lună de zile.

Cu ajutorul vizei de flotant, persoanele care nu au o adresă permanentă se pot înregistra la o adresă temporară, unde locuiesc cu chirie, de exemplu. Practic, viza de flotant permite unei persoane să locuiască într-o anumită locație deși nu deține acolo o proprietate sau nu are un contract de închiriere încheiat pe numele său.

În funcție de fiecare administrație locală în parte, procesul de obținere a unei vize de flotant poate dura între 15 și 30 de zile lucrătoare.