Tudorel Toader, prima reacție după condamnarea Elenei Udrea: „Voi prezenta, în sinteză, argumentele susținute. Contestația în anulare a fost redactată, motivată și depusă la ÎCCJ, de către…”

Tudorel Toader, prima reacție după condamnarea Elenei Udrea: „Voi prezenta, în sinteză, argumentele susținute. Contestația în anulare a fost redactată, motivată și depusă la ÎCCJ, de către...
Publicat: 08/04/2022, 11:31
Actualizat: 08/04/2022, 11:35

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, face primele precizări după hotărârea ÎCCJ prin care s-a respins contestația în anulare formulată de Elena Udrea în dosarul „Gala Bute.” Tudorel Toader a fost avocat în dosar, însă acesta a precizat, într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, că nu s-a ocupat de chestiuni ce țin de fondul cauzei, ci de problema aplicării deciziilor CCR sau a hotârii CJUE.

Reamintim că Elena Udrea, condamnată joi la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, a fost prinsă în Bulgaria, după ce fugise în cursul zilei din România, prin Vama Giurgiu.

„O simplă precizare!

Pentru UE, contestația în anulare a fost redactată, motivată și depusă la ÎCCJ, de către avocatul RV, la data de 23 noiembrie 2018. În calitate de avocat, la termenul din 4 aprilie 2022, am susținut raporturile dintre ordinea constituțională internă și ordinea juridică europeană, formele și limitele de compatibilizare, aplicabilitatea deciziilor CCR, respectiv a hotărârii CJUE.

PS: în cursul zilei de astăzi voi prezenta, în sinteză, argumentele susținute, din perspectiva experiențelor de fost judecător constituțional!”, a explicat fostul ministru al Justiție.

Tudorel Toader vedea procesul Elenei Udrea ca pe o provocare profesională

Pe 7 martie 2022, ziarul Libertatea scria că fostul ministrul PSD al Justiției, Tudorel Toader, este noul avocat al Elenei Udrea în procesul Gala Bute, repus pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Tudorel Toader a susținut atunci  acest proces e o provocare profesională, având în vedere că în sala de judecată vor fi puse față în față o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene și o alta, a Curții Constituționale a României.

„O să fie un proces scurt, cu miză grea pentru Elena Udrea. Este posibil ca totul să se termine la termenul următor. Dacă i se admite contestația, o să fie rejudecat apelul. Dacă nu, ea trebuie să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare”, a precizat Tudorel Toader.

Udrea, adusă vineri în fața magistraților bulgari

Elena Udrea va fi dusă vineri în fața magistraților din Bulgaria, care vor judeca cererea de extrădare. Fostul ministru și-a petrecut noaptea în arest la Frontiera Petrici și ar putea fi adusă înapoi în țară până luni, potrivit digi24.ro.

Potrivit Ministerului de Interne, Udrea urmează să fie predată autorităților române.

„În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei.

În continuare, se desfășoară activități specifice, în vederea predării femeii către autoritățile din România”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.

Potrivit unor surse, Udrea ar fi fost prinsă în timp ce încerca să treacă granița către Grecia, pe la vama Kulata – Promachonas.

Elena Udrea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea a fost condamnată, joi, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă și nu mai poate fi contestată.

Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Poliția de Frontieră, dar și Poliția Capitalei, au reacționat joi, după ce Elena Udrea a părăsit România, în contextul în care aceasta a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” și ar fi trebuit să ajungă în penitenciar.

Potrivit comunicatului Poliției de Frontieră, Elena Udrea a plecat din țară prin Vama Giurgiu, în cursul dimineții zilei de joi, 7 aprilie.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple