UPDATE. Elena Udrea a fost condamnată la închisoare cu executare. După ce a plecat din țară, ea a fost prinsă de polițiștii din Bulgaria | VIDEO

UPDATE. Elena Udrea a fost condamnată la închisoare cu executare. După ce a plecat din țară, ea a fost prinsă de polițiștii din Bulgaria | VIDEO
Elena Udrea și Adrian Alexandrov / Sursa: Cancan
Publicat: 07/04/2022, 14:51
Actualizat: 07/04/2022, 18:52

Elena Udrea a fost condamnată, joi, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la închisoare cu executare, șase ani în dosarul Gala Bute. Decizia este definitivă și nu mai poate fi contestată.

UPDATE ORA 18:50 – Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria

Udrea a fost prinsă în Bulgaria, după ce fugise în cursul zilei din România, prin Vama Giurgiu.

Potrivit unor surse, Udrea ar fi fost prinsă în timp ce încerca să treacă granița către Grecia, pe la vama Kulata – Promachonas.

UPDATE ORA 18:15 – Poliția confirmă că Elena Udrea a plecat din România

Poliția de Frontieră, dar și Poliția Capitalei, au reacționat joi, după ce Elena Udrea a părăsit România, în contextul în care aceasta a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” și ar fi trebuit să ajungă în penitenciar.

Potrivit comunicatului Poliției de Frontieră, Elena Udrea a plecat din țară prin Vama Giurgiu, în cursul dimineții zilei de joi, 7 aprilie.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră spune că Udrea a părăsit în mod legal teritoriul României, dat fiind faptul că autoritățile competente nu i-au restricționat, până la momentul plecării, dreptul la liberă circulație.

UPDATE ORA 17:00 – Fostul ministru ar fi fugit din țară

Potrivit unor surse din Poliție, Elena Udrea ar fi ieșit din țară prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu.

UPDATE ORA 16:50 – Elena Udrea a fost dată în urmărire națională

Potrivit site-ului oficial al Poliției Române, Elena Udrea a fost dată în urmărire națională după ce nu a fost găsită la domiciliu și nici nu s-a prezentat la Poliție.

Sursa: Captură politiaromana.ro
Sursa: Captură politiaromana.ro

UPDATE ORA 16:20 – Polițiștii au sosit în cursul orei 16 la domiciliul Elenei Udrea, însă aceasta nu a fost găsită acasă de către oamenii legii.

Potrivit unor surse GÂNDUL, în cazul în care fostul ministru nu va apărea într-un termen rezonabil, autoritățile ar putea decide ca aceasta să fie dată în urmărire națională. Ulterior, ea poate fi dată în urmărire și prin Interpol.

Știrea inițială:

Completul instanței supreme s-a pronunțat, joi, în dosarul Gala Bute, deschis la ÎCCJ, la finalul anului 2018.

Potrivit surselor Gândul, este posibil ca Elena Udrea să fie dusă la penitenciarul Rahova sau direct la penitenciarul de femei de la Târgșor.

Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel că fostul ministru al Turismului urmează să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.

În iunie 2018, magistrații instanței supreme au condamnat-o pe Udrea, la 6 ani de închisoare, decizia fiind definitivă.

Rudel Obreja fusese condamnat la 5 ani de închisoare în acelasi dosar.

În același dosar, Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a anunțat pe 17 februarie 2018 că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaților săi, la procesul „Gala Bute”, că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a spus tot atunci și că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocații săi, că a pierdut unul din gemeni. Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Apoi Elena Udrea și Alina Bica au fost arestate preventiv 60 de zile, în Costa Rica, perioadă în care va fi efectuată procedura de extrădare în România. Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute pe 3 octombrie de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Ea a fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituțională a  hotărât că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă, iar în iulie 2019, ea s-a întors în România.

Primele condamnări în dosar

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, în martie 2017, la șase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În același dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanța supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală și trei ani pentru încă o infracțiune de evaziune fiscală, instanța contopind pedepsele și dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice