Un temut cămătar din Craiova și locotenenții lui au fost trimiși în judecată. Victimele grupării au fost consiliate de un psiholog

Publicat: 06 05. 2021, 12:38
Actualizat: 06 05. 2021, 12:41
Un temut cămătar din Craiova și locotenenții lui au fost trimiși în judecată. Victimele grupării au fost consiliate de un psiholog

Vlădescu Cristian Marian – zis ”Ventura” – și șapte ”locotenenți” ai grupării infracționale pe care o coordona în Craiova au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzați de camătă, șantaj, trafic de persoane, proxenetism, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.

Gruparea condusă de ”Ventura”, desprinsă dintr-o altă gruparea interlopă, ”Frăția”, acționa în Craiova încă din luna noiembrie a anului 2016, iar cei șapte ”locotenenți” ai lui Vlădescu, potrivit surselor GÂNDUL.RO, sunt:

  • Păpădie Nicolae Cătălin
  • Stamin Cosmin Gigi
  • Amorăriţei Chenea Petru Adrian
  • Băloiu Alexandru-Grigore
  • Păpădie Rodica Elena
  • Preda Marius Aurelian
  • Mateiță Ovidiu Cosmin

Ancheta declanșată de DIICOT a stabilit că membrii grupării aveau ca scop obținerea de venituri ilicite prin camătă și șantaj. Gruparea împrumuta bani victimelor, iar acestea trebuiau să plătească o dobândă lunară de 20%.

Victimele grupării, amenințate, șantajate și obligate să plătească dobândă la dobândă

Victimele cămătarilor nu reușeau, de foarte multe ori, să mai returneze sumele de bani împrumutate și dobânzile aferente, iar cămătarii
recurgeau la amenințări și șantaj pentru a le recupera. Mai mult, ”aceștia percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plății dobânzii”, spun procurorii DIICOT.

În perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre membrii grupării ”au constrâns una dintre victime – prin acte de violență fizică și amenințare – să practice prostituția într-o locație situată pe raza municipiului Pitești, beneficiind în totalitate de sumele de bani obținute de către aceasta”, se mai precizează în rechizitoriu.

Acest dosar a fost înaintat Tribunalului Dolj, iar în cadrul audierilor toate victimele grupării ”au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală”, transmite DIICOT.