Valul 7 de COVID-19 bate la ușă! Ultimele date oficiale

Publicat: 05 10. 2022, 07:50
Actualizat: 05 10. 2022, 08:05
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit ultimelor date oficiale, au fost înregistrate 1.419 cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore cu SARS-CoV-2 din 3.624 de teste efectuate și 20 de decese raportate.

În spitale, se află internate 1.349 de persoane, din care 122 la ATI. Din totalul pacienților internați, 93 sunt minori.

Cercetătorul Octavian Jurma avertizează pe Facebook că, săptămâna trecută, ai ieșit din valul 6, iar pandemia nu s-a terminat.

„Nu trebuie să uitam că valul 6 este doar primul val de vară prin care a trecut România de la debutul pandemiei. Ieșirea timpurie din valul 6 lasă loc pentru un val de toamnă și e posibil să asistăm la tranziția către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an”, subliniază cercetătorul.

Când va începe valul 7 de COVID

Jurma atrage atenția că valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, în funcție de momentul în care versiunile dominante din noile generații vor ajunge în România.

„Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 și BA.2.75.2 sunt cele mai infecțioase în acest moment. Dintre noile generații de virusuri, până acum doar versiunile BA.2.75 «Centaurus» și BA.4.6 au fost confirmate în România, în august”, mai spune Jurma.

Valul 7 va debuta în noiembrie, în România, vârful va fi atins în decembrie, o situație nouă pentru țara noastră, spune Jurma.

Potrivit acestuia, vaccinarea rămâne singura măsură eficientă de protecție. „Apoi, sunt măsurile familiare, de bun-simț, care definesc noua normalitate în pandemie: testarea, masca în spațiile publice închise, distanțarea, igiena și calitatea aerului. Este importantă și medicația antivirală eficientă (Paxlovid) pentru cazul nefericit în care ne infectăm”.

Alexandru Rafila, despre milioanele de vaccinuri anti-COVID expirate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, la sfârșitul lunii septembrie, despre ancheta făcută de procurorii DNA în privința vaccinurilor anti-COVID expirate, pentru care statul a plătit sute de milioane de euro.

Deși până în prezent au fost distruse 3 milioane de doze expirate din acest vaccin, iar alte 3 milioane vor fi distruse în curând, din acelaşi motiv, oficialul a precizat că „rămâne de văzut dacă este un prejudiciu”.