VIDEO | Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia au fost recepționate de oficialii români. Care va fi misiunea escadrilei

Publicat: 29/11/2023, 19:52

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, unde a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Generalul de brigadă Valeriu Roșu, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a apreciat importanța programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” și a precizat că, într-un context de securitate dinamic și deosebit de complex, completarea înzestrării Forțelor Aeriene Române cu escadrilele a doua și a treia de aeronave F-16 va întări și mai mult parteneriatele internaționale, „devenind un model de colaborare și solidaritate între Aliați, în efortul consolidat de a contracara provocările din regiune”.

„Sunt onorat să spun oficialilor norvegieni bun venit în România, în numele ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, în preajma Zilei Naționale. Norvegia este un aliat important pentru România, cooperarea bilaterală în domeniul apărării asigurând consistență amplului proces de modernizare și dezvoltare a capacităților de apărare ale țării noastre”, a declarat generalul de brigadă Valeriu Roșu.

Eivind Vad Petersson, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe norvegian, consideră că aceasta este o zi importantă pentru cooperarea norvegiano-română și pentru securitatea aliaților. „Guvernul norvegian apreciază importanța acestui program pentru România și rămâne pe deplin angajat în livrarea tuturor celor 32 de aeronave, împreună cu sprijinul necesar dezvoltării acestei capacități în anii următori”, a spus secretarul de stat Petersson.

Valoarea contractului

Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii), conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Potrivit MApN, avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău, au transmis oficialii MApN.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

În total, România așteaptă livrarea a 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia până în 2025, în baza contractului de achiziție semnat de România în noiembrie 2022. Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei a fost de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, din Portugalia.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
„Pentru toți cei care doresc să își ia rămas bun”. Când și unde va fi...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Satul din România unde, dacă ai Ferrari, râd toți de tine! Ce e special în...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A MURIT unul dintre cei mai PERICULOŞI oameni din lume! Domnia terorii s-a încheiat
Locul legendar din România, construit prin vrăjitorie
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
August Bebel, unul dintre fondatorii Partidului Social Democrat al Muncitorilor. „Creștinismul este dușmanul libertății și...