MApN a semnat contractul de achiziție pentru 32 avioane F-16 din Norvegia. Când vor fi livrate primele aeronave de luptă și care este valoarea contractului

MApN a semnat contractul de achiziție pentru 32 avioane F-16 din Norvegia. Când vor fi livrate primele aeronave de luptă și care este valoarea contractului
MApN a semnat contractul de achiziție pentru 32 avioane F-16 din Norvegia | FOTO - @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene
Publicat: 04/11/2022, 15:54
Actualizat: 04/11/2022, 16:00

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnat, vineri, contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 din Norvegia.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al MApN, contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip ”Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului.

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023”, se arată în comunicatul MApN.

Programul esențial de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene”

La sfârșitul anului 2021, Vasile Dîncu – ministrul al Apărării la vremea respectivă – a transmis Parlamentului României o scrisoare prin care a solicitat aprobarea formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia. Conform legii, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, MApN are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea graduală a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

România a achiziționat deja 17 avioane F-16, din Portugalia, iar SUA au oferit suportul logistic pentru modernizarea acestora. România și compania Lockheed Martin – producătorul avioanelor F16 – au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avioanelor F16 la Aerostar Bacău.

Ministerul Apărării a purtat discuții cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit acestei scrisori transmise Parlamentului: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, numai că singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia (mai multe detalii AICI).

Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16

În prezent, se mai menționează în comunicatul MApN, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este doar o soluţie pe termen scurt, respectiv un an.

”Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO”, au mai transmis reprezentanții MApN.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului