Parlamentul a aprobat solicitarea Armatei pentru cumpărarea a 32 de avioane F-35. Achiziția ajunge la 6,5 miliarde de dolari

Parlamentul a aprobat solicitarea Armatei pentru cumpărarea a 32 de avioane F-35. Achiziția ajunge la 6,5 miliarde de dolari
Publicat: 24/10/2023, 18:21
Actualizat: 24/10/2023, 18:44

Comisiile de apărare din Parlamentul au aprobat solicitarea ministrului Apărării prin care se achiziționează 32 de avioane F-35. Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei ajunge la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.

Legislativul a dat undă verde solicitării Ministerului Apărării Naționale, care solicitase aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziției a 35 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35, prin programul Foreign Military Sales (FMS).

Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat vot favorabil, cu unanimitate de voturi „pentru”, la solicitarea ministrului Apărării Naţionale, potrivit News.ro.

Potrivit solicitării MApN transmisă către Parlament, continuă demersurile pentru achiziția de noi echipamente militare care să contribuie la dezvoltarea și menținerea unor capabilități de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agresiuni și articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvențional, hibrid, cât și îndeplinirii angajamentelor asumate de România în calitate de membru NATO și UE.

Programele de înzestrare au în vedere operaționalizarea țintelor de capabilități asumate în cadrul procesului NATO și UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor programului pentru transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI cu mijloace care să le asigure supraviețuirea în câmpul tactic, cu o mobilitate și o cunoaștere situațională extinsă și o putere de fc mărită”, potrivit solicitării MApN către Parlamentul României, din septembrie.

În total vor fi 48 de aeronave de generația a 5-a

Faza I a programului de înzestrare va fi inițiată anul acesta și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, iar în total sunt 48. În ședința CSAT din 11 aprilie a fost aprobată realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană finală, pentru îndeplinirea obiectivelor naționale de securitate stabilite prin Strategia Militară a României, a misiunilor Armatei României și a rolului fundamental al Forțelor Aeriene pentru apărarea spațiului aerian național pe timp de pace, în situații de criză și la război cu avioane F-35 în două faze: faza I (două escadrile – 32 de avioane), Faza II (1 escadrilă – 16 avioane).

Faza I a programului de înzestrare va fi inițiată anul acesta și presupune achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și muniții aer-aer și aer-sol pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari, iar cantitățile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziționate urmeaază a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziție.Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, declarase, în august, că guvernul așteaptă aprobarea parlamentară pentru achiziția a 32 de avioane de luptă produse de Lockheed Martin Corp. împreună cu echipamente logistice, instruire și muniție. Flota ar trebui să fie operațională din 2030.

Klaus Iohannis deja anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin. Președintele declarase, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, că procesul de modernizare a forțelor aeriene va continua, urmând să fie achiziționate avioane de ultimă generație, F-35.

Președintele a afirmat că noile aeronave F-16 permit eficiență ridicată în misiuni, dar vor fi achiziționate și avioane de tip F-35. „Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a forțelor aeriene nu se va opri, însă, aici. Avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație F-35”, a spus șeful statului.

România a cumpărat 32 de avioane F-16 din Norvegia

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

România așteaptă, de asemenea, livrarea a 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia până în 2025. Astfel, România a semnat în noiembrie 2022 contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a. Conform contractului, primele aeronave vor veni în România încă din 2023. Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani.

România a achiziționat deja 17 avioane F-16, din Portugalia, iar SUA au oferit suportul logistic pentru modernizarea acestora. România și compania Lockheed Martin – producătorul avioanelor F16 – au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avioanelor F16 la Aerostar Bacău.

Ministerul Apărării a purtat discuții cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit acestei scrisori transmise Parlamentului: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, numai că singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată