VIDEO | Thomas Ostermeier, prezent la București, cu spectacolul „O istorie a violenţei”: „O poveste imprevizibilă, o poveste personală dureroasă”

Publicat: 09 10. 2023, 17:54

This browser does not support the video element.

Schaubühne Berlin prezintă, la Teatrului Național București, spectacolul „O istorie a violenței”, de Édouard Louis, într-o versiune scenică de Thomas Ostermeier, Florian Borchmeyer & Édouard Louis, în regia lui Thomas Ostermeier. „O istorie a violenței” aduce în fața publicului din România o poveste personală dureroasă, reconstituind scena unei crime și analizând trauma provocată de ceea ce s-a întâmplat.

Vizionarul regizor Thomas Ostermeier a creat un spectacol investigativ, care aduce în atenție dezbaterea unor teme stringente, derivate din multiplele fațete ale violenței, care reconfigurează lumea în care trăim – migrația și discriminarea rasială, xenofobia, homofobia, violența de gen și structurile de autoritate obscure adânc înrădăcinate în societate, dar și obstacolele maturizării.

„În noaptea în care se îndrăgostesc, ceva sau totul este greșit”

Thomas Ostermeier este unul dintre cei mai prodigioși creatori de teatru ai generației sale. Spectacolele sale sunt jucate pe toate marile scene ale lumii, cucerind publicul de pretutindeni, în special datorită „twist”-ului surprinzător pe care îl dă textelor din dramaturgia clasică.

„Sunt fericit să mă aflu aici. Mulțumesc că m-ați invitat! Ește compleșitor să fiu aici. Sunt impresionat! Este surprinzător pentru mine că munca mea este atât de apreciată aici, ceea ce fac eu cu spectacolele mele de teatru. Piesele mele au un impact puternic în România și există un interes ridicat pentru munca mea. 

Spectacolul este ambivalent, povestea este ambivalentă pentru că este o narațiune despre dragostea dintre doi bărbați care se îndrăgostesc unul de celălalt. În noaptea în care se îndrăgostesc, ceva sau totul este greșit”, a precizat Thomas Ostermeier într-o conferință de presă.

„Cei care nu suportă astfel de scene, sunt liberi să iasă din sală”

Regizorul a afirmat că spectacolul este foarte violent şi a precizat că cei care nu suportă unele scene foarte violente pot ieşi din sală.

„Vreau să atrag atenţia că sunt scene foarte exclusive şi foarte violente în spectacol. Pot să-i înţeleg pe cei care nu doresc să vadă astfel de scene, pentru că eu cred că reacţia normală este să ieşi afară când acest viol are loc. Aşa că, pentru cei care nu suportă astfel de scene, sunt liberi să iasă din sală”, a atras atenţia Thomas Ostermeier.

„Vom avea o secțiune de formare pentru tineri, un workshop de scriere dramatică”

Spectacolul va fi jucat în cadrul primei ediții a X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR, care are loc între 7 și 15 octombrie la București, un eveniment de amploare, unic în peisajul cultural al Capitalei.

El se pliază perfect pe tema acestei prime ediții a festivalului care are o rezonanță aparte pentru vremurile pe care le trăim – Limite.

„Acest festival încearcă să invadeze toate scenele bucureștene și este un festival dedicat publicului tânăr. Avem 18 spectacole din țări precum Germania, Franța, Grecia, Cehia, Bulgaria și România. Sunt spectacole cu o importantă carieră internațională. În plus, vom avea o secțiune de formare pentru tineri, un workshop de scriere dramatică, susținut de Alexandra Badea. Alexandra este printre cei mai importanți dramaturgi români în momentul acesta.

A primit, anul acesta, premiul Academiei Franceze pentru întreaga operă dramatică. Ea susține un workshop de 9 zile pentru tineri liceeni care au scris o piesă de teatru. În plus față de asta avem o secțiune de spectacole în liceele bucureștene, spectacole care se vor juca în sala de clasă. Vor fi 30 de reprezentații în această săptămână”, a spus managerul Teatrului Excelsior, Vlad Cristache.

„Thomas Ostermeier este unul dintre cei mai mari regizori”

În timpul festivalului, 18 reprezentații ale unor spectacole relevante pe plan internațional se vor desfășura pe scenele a 8 teatre bucureștene.

„În urma trudei noastre, după ce am adus cei mai mari regizori români să monteze aici pe scenele teatrului nostru, am început să mergem și în exteriorul țării și să aducem marile valori ale lumii, pentru că domnul Thomas Ostermeier este unul dintre cei mai mari regizori, așa cum bine știți, cel mai mare regizor de teatru din lume.Ne onorează prezența dânsului aici și vom fi și mai fericiți atunci când va veni să muncească alături de noi”, a precizat managerul interimar al Teatrului Național I.L.Caragiale București, Mircea Rusu.

 

CITEȘTE ȘI:

Festivalul Internațional de film KINOdiseea, ediție aniversară, între 11 și 15 octombrie, la București

Premieră la Teatrul EXCELSIOR | Regizorul Bobi Pricop, despre o călătorie fascinantă pe ”Solaris”: ”Devenim și noi vizitatori ai planetei, nu doar observatori”