Premieră la Teatrul EXCELSIOR | Regizorul Bobi Pricop, despre o călătorie fascinantă  pe ”Solaris”: ”Devenim și noi vizitatori ai planetei, nu doar observatori”

Publicat: 16/03/2023, 11:47
Actualizat: 16/03/2023, 11:52

Teatrul EXCELSIOR prezintă – pe 17 și 18 martie – premiera spectacolului „Solaris”, o dramatizare semnată de David Greig după romanul omonim al scriitorului polonez de science-fiction Stanisław Lem.

O poveste de iubire, o călătorie fascinantă spre stele, spre o planetă vie care, în viziunea regizorului Bobi Pricop, „(ni se) comunică, se dezvăluie în tot misterul ei,  spectatorilor”.

L-am provocat pe cunoscutul om de teatru la un dialog despre acest spectacol, despre teatru, dar și despre nevoia umană de a dezlega tainele universului.

Să se descopere pe ei, în acest dialog cu planeta vie din mințile și imaginațiile lor”

Stanisław Lem a publicat „Solaris” în 1961, Neil Amstrong a făcut primul pas pe Lună în 1969. Cucerirea spațiului a continuat – sateliți peste tot, roboți pe Marte… De ce crezi că povestea planetei vii fascinează în continuare cititorii?

Bobi Pricop: „Solaris” este o carte-cult, s-au făcut adaptări super celebre pentru cinema, este clar că povestea lui Lem merge dincolo de zugrăvirea unei lumi SF și că vorbește despre realități relevante și actuale pentru noi, cei de acum. Asta m-a interesat și pe mine, cred că asta îi interesează și pe oamenii care o mai citesc astăzi sau pe cititorii de mâine, să se descopere pe ei, în acest dialog cu planeta vie din mințile și imaginațiile lor.

De ce ai ales dramatizarea lui David Greig? Și ce aduce nou această adaptare a celebrului roman omonim?

Bobi Pricop: Dramatizarea lui Grieg reușește să surprindă cumva mult mai puternic umanitatea din roman, un fel de neliniște existențială universală, singurătatea aceea care devine copleșitoare pe pământ și dincolo de el, traumele pe care le ducem cu noi până în spațiu.

Asta mi-a plăcut, că reușește, prin modul în care strunește dialogurile și relațiile dintre personaje, să facă toată experiența mult mai personală, să devenim și noi „vizitatori” ai planetei, nu doar observatori.

Potrivit criticii de specialitate, una din temele principale regăsite în această poveste este „incapacitatea umanității de a accepta o altă formă de viață inteligentă”. În viziunea ta, pe ce se pune accentul, dincolo de dimensiunea științifico-fantastică?

Bobi Pricop: Cred că întotdeauna va exista această fascinație față de misterele spațiului, vor continua expedițiile de descoperire a altor forme de viață „inteligentă”, cu un amestec de teamă și curiozitate, de speranță și groază. Se spune că, de fapt, nu ne e frică să rămânem singuri în întuneric, frica e că s-ar putea să nu fim chiar singuri în întuneric.

Așa și cu spațiul. Cred că vom căuta mereu, dar cu oarecare teamă, sperând că am putea descoperi ceva.

Regizorul Bobi Pricop

„Am descoperit o trupă excelentă, o echipă tehnică foarte bună, oameni dedicați care ne-au ajutat să spunem povestea acestei planete fantastice”

Cum a fost întâlnirea cu echipa EXCELSIOR? Ce ne poți destăinui, acum, în prag de premieră?

Bobi Pricop: Am descoperit o trupă excelentă, o echipă tehnică foarte bună, oameni dedicați care ne-au ajutat să spunem povestea acestei planete fantastice. Este un proiect extrem de ambițios și nu ar fi fost posibil fără implicarea și dedicarea lor, așa că le sunt super recunoscător, mai ales acum, în prag de premieră, că am împărțit același „spațiu”, în toate sensurile cuvântului.

La ce să se aștepte spectatorii când se vor aprinde luminile pe scenă? Ce aduce nou călătoria spre Solaris în viziunea regizorului Bobi Pricop?

Bobi Pricop: Să se aștepte să fie surprinși! Alături de echipa artistică a spectacolului, am închipuit un spațiu cât am putut de imersiv, care se schimbă și se transformă, în care teatrul este adevărata planetă vie, care (ni se) comunică, se dezvăluie în tot misterul ei, spectatorilor, care sper să înțeleagă mai multe despre ei, la ieșirea din sală.


Citește și:

Actrița Iulia Samson: „Jurnalele din adolescență au fost o sursă de inspirație pentru acest rol”

Teatrul Excelsior | ”Missouri Sky”, despre PASIUNE ȘI VULNERABILITATE, un fragment din istoria personală a fiecăruia dintre noi

Teatrul EXCELSIOR în luna lui Marte | Actrița Dana Marineci, despre dragoste, despre teatru, despre femei puternice

INTERVIU | Actorul Alex Călin: ”«KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi» este o poveste care se potrivește aproape oricui”

INTERVIU | Actrița Catia Caramia: ”Să reflectăm împreună asupra modului în care aceste două popoare se privesc”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase