Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe a erupt! Mii de persoane au fost evacuate (VIDEO)

Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe a erupt! Mii de persoane au fost evacuate (VIDEO)
Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe a erupt! Mii de persoane au fost evacuate (VIDEO) / Foto: Captură YouTube.com
Publicat: 10/04/2021, 11:30

Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe este atent supravegheat, sâmbătă, după a doua zi de erupție violentă, prima din ultimii 40 de ani, care a dus la o evacuare urgentă, în condiții de panică, sub o ploaie de cenușă, a mii de locuitori din acest teritoriu din Antilele Mici.

O primă erupție explozivă a vulcanului La Soufriere s-a produs, vineri dimineață, aruncând în atmosferă coloane de fum până la 8 km înălțime, scrie AFP.

A urmat însă a doua erupție, de mai mică intensitate, după cum au raportat serviciile pentru gestionarea situațiilor de urgență, care au declanșat alerta pe această insulă cu 100.000 de locuitori.

Cenușa poate fi un pericol pentru locuitori

Autoritățile se tem ca nu cumva cenușa să devină un pericol pentru viața oamenilor, iar procedurile de evacuare au fost întrerupte din cauza vizibilității scăzute.

Căderile de cenușă au fost observate până în sudul insulei, iar Aeroportul Internațional Argyle a fost închis după declanțarea fazei eruptive.

Vulcanul La Soufriere nu a mai erupt din 1979. Cea mai importantă erupție a avut loc în 1902, soldată cu 1.000 de morți.

Mii de oameni, în zonele „roșii” ale vulcanului

Aproximativ 16.000 de oameni trăiesc în cele mai expuse zone „roșii” la vulcan.

Vineri la amiază, „cei mai mulți oameni care locuiau în zonele roșii din Saint Vincent și Grenadine au fost evacuați”, potrivit CDEMA (Agenția pentru Managementul Situațiilor de Urgență din Caraibe.

Peste 2.3000 de persoane s-au refugiat în 62 de adăposturi de urgență și sunt în prezent testate și vaccinate contra COVID de Ministerul Sănătății, a precizat CDEMA.

Insula se află sub alertă roșie. Cei evacuați ar putea fi duși la adăposturi pe alte insule din arhipelag sau în alte teritorii și țări din Caraibe, care au oferit asistență, cum ar fi Barbados sau Santa Lucia.

Antigua și Barbuda este „pregătită să primească evacuații”, a declarat la rândul său pentru AFP Philmore Mullin, directorul agenției pentru gestionarea dezastrelor din țara vecină Saint Vincent și Grenadine.

Din cauza erupției, cel puțin patru nave de croazieră au fost deviate în zonă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase