Vulcanul care a erupt lângă capitala Islandei, Reykjavik, pare să se calmeze

Vulcanul care a erupt lângă capitala Islandei, Reykjavik, pare să se calmeze
Publicat: 21/03/2021, 07:22

Vulcanul care a erupt vineri seară lângă capitala Islandei, Reykjavik, pare să se calmeze, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC.

Lava vulcanului Fagradalsfjall a izbucnit printr-o crăpătură a scoarţei terestre lungă de sute de metri şi o serie de mici fântâni au înroşit cerul nopţii.

Islandezii se pregăteau pentru o erupţie de câteva săptămâni, după ce recent naţiunea insulară a înregistrat peste 50.000 de cutremure pe zi.

Meteorologii spun că erupţia a fost redusă şi că nimeni nu este în pericol.

Ultima erupţie a avut loc acum aproximativ 800 de ani.

În 2010, erupţia unui alt vulcan, Eyjafjallajokull, a oprit traficul aerian în toată Europa.

Acum, Fagradalsfjall nu a aruncat multă cenuşă, aşa că nu este aşteptată nicio perturbare majoră.

Cea mai mare ameninţare a fost poluarea cauzată de gazele care au fost eliberate, locuitorii din apropiere fiind sfătuiţi să ţină ferestrele închise.

Dar biroul islandez de meteorologie (OMI) a declarat într-un raport, sâmbătă, că poluarea ar putea avea un efect redus asupra sănătăţii şi bunăstării locuitorilor zonei.

Oficialii citaţi de agenţia de ştiri AFP au spus că zona erupţiei a fost deschisă publicului, dar poate fi accesată doar printr-o drumeţie dificilă de câteva ore.

Un vulcan a erupt la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei

Un vulcan a erupt la aproximativ 40 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik, la 800 de ani de la ultima erupţie. Se spune că fisura vulcanului Fagradalsfjall are aproximativ 500-700 de metri lungime.

Oficiul meteorologic islandez a anunţat că erupţia vulcanului Fagradalsfjall a început vineri seara la ora 20:45 GMT (ora 22.45 ora României – n.r.) şi a fost ulterior confirmată prin intermediul camerelor web şi a imaginilor din satelit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase