”Vedetele politice” care nu vor mai prinde un scaun în Parlament. Cum i-au tăiat șefii de partide, în carne vie, pe liderii de anvergură (EXCLUSIV)

”Vedetele politice” care nu vor mai prinde un scaun în Parlament. Cum i-au tăiat șefii de partide, în carne vie, pe liderii de anvergură (EXCLUSIV)
Publicat: 14/11/2020, 15:30
Actualizat: 14/11/2020, 15:49

O parte dintre vedetele politice ale vechiului legislativ au migrat către partide marginale în speranța că vor prinde încă un scaun de parlamentare. Cele mai multe decapitări au avut loc în rândul social-democraților, iar nume vechi cu notorietate în partid nu au mai prins un loc pe fotoliul de parlamentar. În locul oamenilor politici consacrați, partidul a optat pentru specialiști din zona medicală, precum Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel. 

„Nu este vorba de medici, ci de anumiți medicii. De doi medici a căror relație cu PSD există de foarte multă vreme. Au fost apropiați de PSD, au avut funcții administrative în perioada PSD și care sunt considerați experți în problema pandemiei, adică Alexandru Rafila și Adrian Strinu Cercel. Chiar dacă PSD nu are niciun motiv să nu facă alegerile pe 6 decembrie nu poate să nu profite de situația epidemiologică. Și cineva altcineva decât doi ”experți”. În momentul în care faci politică renunți la calitatea de expert și expertiza trece pe locul doi. Nu înseamnă că nu sunt experți, ci în acest moment pozițiile lor nu mai sunt de experți”, declara Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA, într-un interviu pentru GÂNDUL.ro.

De la locale spre parlamentare

La Vrancea s-a încercat, chiar înainte de alegerile locale, discuții cu fostul parlamentar și ministru Angel Tîlvăr pentru a prelua șefia PSD Vrancea de la binecunoscutul baron Marian Oprișan.Tîlvăr a respins oferta din loialitate față de cel care l-a adus în politică, nimeni altul decât baronul Oprișan, potrivit surselor GÂNDUL.

Edilul de peste două decenii al Vrancei a încercat din răsputeri să se agațe de putere, intrând în coliziune chiar cu șeful PSD, Marcel Ciolacu, cu care, potrivit surselor, nu se înțelegea în partid. Opțiunea Tîlvăr a fost scoasă din joben de conducerea PSD după ce Oprișan a pierdut alegerile la funcția de președinte al Consiliului Județean. După răfuieli locale cu ecou la București, Tîlvăr devine președinte interimar PSD Vrancea, iar Marian Oprișan ajunge vicepreședinte al Consiliului Județean.

Bătălia la parlamentare

La alegerile din 2016 PSD a obținut 145 de mandate de deputați și 67 mandate de senatori. La alegerile parlamentare din 6 decembrie PSD speră să obțină 120 de mandate de deputat și 50 de senator.
Respinși de partidele politice pe care le-au deservit, o parte dintre oamenii politici s-au refugiat pe listele unor partide marginale cu care speră să intre în Parlamentul României, deși șansele sunt reduse conform sondajelor și opțiunilor recente ale populației.
Atât Serban Nicolae cât și Liviu Pleșoianu, primul fiind un comunicator al partidului care nu a intrat în coliziune cu conducerea de vârf a social-democraților, în timp ce al doilea și-a construit imaginea ca rebel PSD.
Ambii nu s-au mai regăsit pe listele lui Ciolocu și au emigrat către Partidul Ecologist în încercarea de a reintra în noul Legislativ în baza capitalului de imagine acumulat până în prezent. Un alt nume sonor îndepărtat din partid este Ecaterina Andronescu, senator și fost ministru al Educației în mai multe Guverne, care recent a intrat în rândurile Ecologiștilor.

Și Cătălin Rădulescu(”Mitralieră”) în prezent deputat, cunoscut pentru că a susținut modificările dorite de Liviu Dragnea la legile justiției, a migrat în Partidul Ecologist Român, din partea căruia candidează, din prima poziție, la Argeș, pentru un nou mandat.

Carmen Dan, în prezent senatoare și fost ministru de Interne, fidelă fostului lider PSD Liviu Dragnea a fost scoasă pe linie moarte de partid și nu a mai prins niciun loc pe listele de la parlamentare. Recent, Carmen Dan scris într-o postare pe rețelele sociale că l-a găsit pe Liviu Dragnea, de ziua lui, ”acelaşi om puternic şi semeţ”. Dan susţine că nu i-a fost niciodată ruşine de eticheta ”omul lui Liviu Dragnea” care i-a fost pusă şi se întreabă dacă nu cumva actualii parlamentari ai PSD erau în aceeaşi măsură ”oamenii lui Dragnea, în decembrie 2016”, inclusiv actuala conducere,

Liviu Pop, senator și fost ministru al Educației, este un alt exemplu atipic de excludere din liste pentru rolul său de mare comunciator PSD, implicat în nenumărate apariții TV. Excluderea sa de pe liste după ce anterior fusese validat rămâne un episod de luptă politică încheiat în defavoare fostului Ministru al Educației.

Nici Viorica Dăncilă nu se regăsește pe lista PSD Teleorman la parlamentare. Fostul premier acuza la Digi 24 că organizația PSD Teleorman primește instrucțiuni de la Liviu Dragnea să nu o pună pe lista pentru Parlament. Dăncilă a spus că Dragnea vrea să se răzbune pentru că s-a opus amnistiei și grațierii în perioada în care era premier.

Foști miniștri PSD-ALDE sunt acum în …PNL!

Și la PNL câteva nume sonore nu se mai regăsesc pe liste. Adrian Săftoiu, fost jurnalist Mediafax și om de comunicare al fostului președinte Trăian Băsescu, este scoasă pe linie moartă de actuala conducere al liberalilor, în ciuda unei activități laborioase și neîntrerupte la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. Săftoiu a fost deputat încă din 2004.

Recent, deputatul PNL Adriana Săftoiu spunea că pe liste se regăsesc parlamentari care ar putea fi premiaţi pentru chiul, persoane nule ca activitate parlamentară, care ”au practicat tăcerea ca mod de a se exprima, dar au stiut să vorbească cu paltonul liderului”.

Un alt nume care nu se mai regăsește pe listele liberalilor este Ovidiu Raețchi deputat la al doilea mandat și preşedinte în Comisia pentru Apărare şi Siguranţă Naţională a PNL.

Liberalii au găsit locuri pe liste și pentru parlamentarii care i-au sprijinit în momente dificle, cum ar fi votul pentru moțiunea de cenzură împotriva Vioricăi Dăncilă, parlamentari ce se aflau la acel moment în tabăra adversă.

Foști ministri din guvernele PSD-ALDE precum Viorel Ilie, Toma Petcu, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au primit șansa de a rămâne în Parlament, sub egida liberalilor.

Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu sunt doi foști membri ALDE, care s-au mutat apoi la Pro România, iar în ianuarie 2020 au ajuns în rândurile liberalilor.

Daniel Constantin, descris de Călin Popescu Tăriceanu drept ”manelistul politicii românești”, este fost președinte al Partidului Conservator, înființat de Dan Voiculescu. Mai apoi, Constantina  trecut la ALDE și a ocupat funcții de ministru în guvernele PSD conduse de Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose.În prezent, el candidează pentru un loc de parlamentar pe lista PNL Argeș.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, candidază la Senat, fiind numărul doi pe lista PNL București, la Senat, după Florin Cîțu.

Tensiunile din USR

Nici la Alianța USR PLUS lucrurile nu sunt roz, iar discuțiile din interiorul partidelor au mutat deputați și senatori pe locuri neeligibile.

Senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, este unul dintre cei care nu vor mai prinde un loc in viitorul Legislativ. Alexandrescu este pe locul 7 pe lista USR PLUS Bucuresti, cu șanse destul de mici să obțină un nou mandat.  La fel este și cazul senatoarei Florina Presadă, în prezent aflându-se pe locul 6 pe lista de Senator. La alegerile parlamentare din 2016, USR a abtinut doar 4 locuri de Senator în circumscriptia 42 – București.

Senatoarea Florina Presadă i-a acuzat pe Vlad Voiculescu şi Claudiu Năsui că au venit cu o listă de delegaţi care să voteze locurile eligibile la parlamentare după cum li se va cere.

„De pe azi pe mâine s-au anunţat termenele pentru a te putea înscrie ca delegat în conferinţa municipală şi tot aşa, pe un anumit site au apărut indicaţii de vot pentru membrii filialei de vot USR Bucureşti în sensul în care aceştia trebuia să aleagă o anumită listă de delegaţi, astfel încât aceştia să poată vota o anumită listă de parlamentari. Nu a existat o competiţie, un concurs adevărat între membrii înscrişi pentru a putea fi înscrişi delegaţi”, a spus Presadă la Adevărul LIVE.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice