Guvernul SUA a anunțat că a fost de acord să achiziționeze alte 500.000 de doze de Evusheld, anticorpul AstraZeneca cu acțiune prelungită pentru prevenirea COVID-19

Guvernul SUA a anunțat că a fost de acord să achiziționeze alte 500.000 de doze de Evusheld, anticorpul AstraZeneca cu acțiune prelungită pentru prevenirea COVID-19
Guvernul SUA a anunțat că a fost de acord să achiziționeze alte 500.000 de doze de Evusheld / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 13/01/2022, 18:38

În timpul unui briefing de la Casa Albă desfășurat pe 12 ianuarie, guvernul SUA a anunțat că a fost de acord să achiziționeze alte 500.000 de doze de Evusheld, anticorpul AstraZeneca cu acțiune prelungită pentru prevenirea COVID-19.

Acest anunț se adaugă celor 700.000 de doze de Evusheld deja convenite pentru cumpărare cu guvernul SUA. Livrarea acestor 500.000 de doze suplimentare, este anticipată în primul trimestru al anului 2022.
Evusheld este destinat să protejeze cele mai vulnerabile populații, inclusiv imunodeprimati, care prezinta protecție limitată sau deloc de la vaccinuri și au în prezent puține opțiuni în fața creșterii rapide a cazurilor de COVID-19 observată în ultimele săptămâni, rămânand la risc crescut. Aproximativ 2% din populația globală este considerată cu un risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin COVID-19. Acesta include persoanele cu cancere de sânge sau alte tipuri de cancer care sunt tratate cu chimioterapie și cei care iau medicamente după un transplant de organ sau care iau medicamente imunosupresoare pentru afecțiuni precum scleroza multiplă și artrita reumatoidă.

Evusheld este singura terapie cu anticorpi autorizată pentru utilizare de urgență în SUA pentru profilaxia (prevenirea) pre-expunere a COVID-19 și s-a demonstrat că păstrează activitatea de neutralizare împotriva variantei Omicron, precum și a tuturor celorlalte variante ingrijoratoare până în prezent. Preventia infectiei cu COVID-19 la persoanele imunocompromise, în loc să aștepte să se trateze această populație vulnerabilă odată ce se infectează, este un obiectiv important în lupta împotriva pandemiei.

Evusheld este, de asemenea, autorizat pentru utilizare de urgență pentru prevenirea COVID-19 în alte câteva țări si se afla in procedura de rolling review la Agentia europeana a Medicamentelor (EMA).

Iskra Reic, Vicepreședinte executiv – vaccinuri și terapii immune la AstraZeneca, a declarat: „Acordul de astăzi va aduce protecție unora dintre cele mai vulnerabile persoane din SUA, inclusiv celor imunodeprimați, a caror protecție prin vaccinare este limitată sau absenta și care au în prezent puține. Opțiuni în fața creșterii rapide a cazurilor de COVID-19 observată în ultimele săptămâni. Evusheld este singura terapie cu anticorpi care a primit autorizație de utilizare de urgență în SUA pentru profilaxia pre-expunere și una dintre cele două terapii cu anticorpi autorizate care prezintă activitate de neutralizare împotriva Omicron și a tuturor celorlalte variante.”

„Răspândirea accelerată a variantei Omicron este îngrijorătoare. Evusheld care își păstrează capacitatea neutralizantă împotriva variantei Omicron reprezintă o șansă complementară vaccinării pentru persoanele imunocompromise care nu au capacitatea de a dezvolta un răspuns adecvat și care prezintă un risc crescut în cazul infectării cu COVID-19. Dorim ca împreună cu autoritățile din România să identificăm rapid cele mai bune modalități de access pentru a reduce presiunea pe sistemul sanitar și a oferi o șansă suplimentară grupului de pacienți vulnerabili.” – declarație Radu Rășinar, Country President România.