(P) Beneficiile exercițiilor pentru sănătatea mintală

(P) Beneficiile exercițiilor pentru sănătatea mintală
Publicat: 29/03/2024, 10:00
Actualizat: 29/03/2024, 11:02

Exercițiile nu se referă doar la capacitatea aerobă și la construirea masei musculare. Sigur, exercițiile fizice îți pot îmbunătăți sănătatea fizică, pot reduce talia, pot îmbunătăți viața sexuală și chiar adăuga ani în viață. Dar nu asta îi motivează pe cei mai mulți oameni să rămână activi.

Oamenii care fac sport în mod regulat tind să facă acest lucru, deoarece le oferă un sentiment enorm de bine. Ei se simt mai energici pe tot parcursul zilei, dorm mai bine noaptea, au amintiri mai clare și se simt mai relaxați și pozitivi cu privire la ei înșiși și la viața lor. Și, de asemenea, ele sunt un remediu puternic pentru multe provocări comune de sănătate mintală.

Exercițiile fizice regulate pot avea un impact pozitiv asupra depresiei, anxietății și ADHD. De asemenea, ameliorează stresul, îmbunătățesc memoria, ne ajută să dormim mai bine și ne îmbunătățesc starea de spirit generală.

Cercetările indică faptul că și câteva exerciții fizice pot face o diferență reală. Indiferent de vârsta sau de nivelul tău de fitness, poți învăța să folosești exercițiul ca un instrument puternic pentru a face față problemelor de sănătate mintală sau pentru a-ți îmbunătăți energia și perspectiva asupra vieții.

Exercițiile fizice și depresia, fiecare pas contează

Studiile arată că exercițiile fizice pot trata depresia ușoară până la moderată la fel de eficient ca medicamentele antidepresive, dar fără efecte secundare, desigur.

Un studiu recent realizat de Harvard a constatat că alergarea timp de 15 minute pe zi sau mersul pe jos timp de o oră reduce riscul de depresie majoră cu 26%. Pe lângă ameliorarea simptomelor depresiei, cercetările arată, de asemenea, că menținerea unui program de exerciții poate preveni recidiva.

Exercițiile fizice luptă împotriva depresiei din mai multe motive. Cel mai important este acela că încurajează tot felul de schimbări în creier, inclusiv creșterea neuronală, reducerea inflamației și noi modele de activitate, care aduc sentimente de calm și bunăstare. De asemenea, eliberează endorfine, substanțe chimice puternice în creier care îți energizează mentalul și te fac să te simți bine.

În cele din urmă, exercițiile fizice pot servi și ca o distragere a atenției, permițându-ți să îți regăsești liniștea, pentru a ieși din ciclul gândurilor negative care hrănesc depresia.

Exercițiile fizice și anxietatea

Exercițiile fizice sunt un tratament natural și eficient împotriva anxietății. Ameliorează tensiunea și stresul, stimulează energia fizică și mentală și îmbunătățesc starea de bine prin eliberarea de endorfine.

Încearcă să observi senzația picioarelor care ating solul, de exemplu, sau ritmul respirației tale. Adăugând acest element de conștientizare – concentrându-te cu adevărat asupra corpului tău și asupra modului în care te simți în timp ce faci exerciții – nu numai că îți vei îmbunătăți starea fizică mai rapid, dar s-ar putea să poți întrerupe fluxul de griji constante care-ți trec prin cap.

Exercițiile și stresul

Ai observat vreodată cum se simte corpul tău când ești stresat? Mușchii devin încordați, și intervin durerile de spate, gât sau chiar dureri de cap. Este posibil să simți o durere în piept, un puls puternic sau crampe musculare. De asemenea, poți avea probleme precum insomnie, arsuri la stomac sau urinare frecventă. Exercițiile fizice sunt o modalitate eficientă de a rupe acest ciclu.

Pe lângă eliberarea de endorfine în creier, activitatea fizică ajută la relaxarea mușchilor și la ameliorarea tensiunii din organism.

Pentru a beneficia de o stare excelentă permanentă, te poți abona la stilul de viață sănătos oferit de World Class, cea mai mare rețea de cluburi și piscine din România. Poți opta pentru clase de Yoga sau Pilates, cursuri de înot sau Zumba, care îți vor aduce relaxare și o stare de spirit excelentă.

Nu uita, fiecare exercițiu contează!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari