PMP: Educația, coloana vertebrală a unei națiuni

PMP: Educația, coloana vertebrală a unei națiuni
Publicat: 05/10/2021, 16:05

Învățământul trebuie să fie o prioritate națională pentru orice guvern responsabil, spune PMP (Partidul Mișcarea Populară). „Națiunile puternice investesc în educație și cercetare”.

„Educația este baza oricărei societăți. Fără școală nu există viitor, iar națiunile puternice investesc în educație și cercetare. Învățământul trebuie să fie o prioritate națională pentru orice guvern responsabil. De Ziua Mondială a Educației, le mulțumim dascălilor noștri, cei care modelează generații. Însă, educația este responsabilitatea întregii societăți. Angajamentul PMP a fost și rămâne că niciun copil nu va fi lăsat în urmă.

Pandemia, prin școala online, a accentuat și mai mult vulnerabilitățile sistemului nostru de învățământ. Nu am fost pregătiți pentru a asigura acces la educație copiilor, mai ales elevilor din mediul rural și din medii defavorizate.”

PMP precizează că digitalizarea învățământului este importantă și este nevoie de un plan național pentru desfășurarea orelor online. „Esă includă predarea online, precum și conectarea tuturor școlilor la rețele de internet. Este revoltător că în 2021 încă sunt unități de învățământ fără acces la apă, încălzire și internet.”

„Anul trecut, în plină pandemie, peste 200.000 de elevi nu au avut acces la școala online”

„Una dintre rănile adânci ale sistemului nostru de educație e abandonul școlar timpuriu. Anul trecut, în plină pandemie, peste 200.000 de elevi nu au avut acces la școala online. Acestea sunt numai datele oficiale, realitatea e mult mai dură și crește riscul de abandon școlar pentru acești copiii. Este nevoie de o strategie națională pentru combaterea analfabetismului și a abandonul școlar, precum și de implementarea unor programe sociale care să ajute elevii din mediul rural și pe cei care provin din familii unde unul sau ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate.”

PMP mai spune că „România respectată este, în primul rând, despre școală, despre cunoaștere, despre dezvoltare personală și profesională. Orice buget al țării trebuie să înceapă cu investițiile în formarea tinerilor, cea mai importantă resursă a unei țări.”.

„PMP solicită Guvernului să găsească soluții pentru integrarea în câmpul muncii a tinerilor care termină liceul, dar nu iau bacalaureatul și nu beneficiază de nicio diplomă de absolvire. Este vorba despre câteva sute de mii de tineri care se pierd în datele statistice și nu se regăsesc în viața activă a comunității. De asemenea, este importantă relansarea școlilor de meserii care pot oferi șansa la o viață mai bună multor tineri, dar și forță de muncă bine pregătită pentru mediului de afaceri românesc.

România Respectată înseamnă și ”fără impostură” în mediul academic. Sancționăm cu toată forța plagiatul și impostura în sistemul de învățământ. De asemenea, considerăm că una din cauzele degradării școlii românești este politizarea excesivă. Politicul nu are ce căuta în școală!”, transmite PMP.