Ministrul Sorin Cîmpeanu: Este nevoie de 70 milioane de teste cu salivă pentru elevi și angajați din învățământ până la finalul semestrului I

Ministrul Sorin Cîmpeanu: Este nevoie de 70 milioane de teste cu salivă pentru elevi și angajați din învățământ până la finalul semestrului I
Ministul Educației, Sorin Cîmpeanu /Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 04/10/2021, 18:20

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că elevii ar putea fi testați două ori pe săptămână, dar și că este nevoie de 70 milioane de teste cu salivă pentru elevi și angajați din învățământ, până la finalul semestrului.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care, într-o conferință de presă susținută luni, a precizat că autoritățile lucrează pentru a estima numărul testelor non-invazive pentru elevi și profesori. Potrivit aproximărilor ministrului, până la finalul primului semestru ar fi nevoie, la nivel național, de aproape 70 de milioane de astfel de teste.

„Lucrăm pentru a estima numărul testelor non-invazive care să fie administrate elevilor şi personalului didactic. (…) E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare pentru că au rămas 11 săptămâni din semestrul I, având în vedere că procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, deci 70 de milioane de teste până la finalul semestrului”.

În prezent, în școli se fac teste anitgenice, iar Ministerul Sănătății a suplimentat cu 280.000 numărul de teste antigenice la dispoziţia unităţilor de învăţământ, a adăugat Cîmpeanu.

Întrebat cât va dura această achiziție, ministrul a răspuns că este vorba de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școala din semestrul întâi un nr. de 11 săptămâni; 11 săptămâni, 3,2 milioane de beneficiari.

Referitor la aceste teste de salivă, Cîmpeanu spune că prim-ministrul și Ministerul Sănătății au cerut Agenției Naționale pentru Medicamente (ANMDMR) să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță pentru a fi transmise Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate

„Aceste teste sunt în continuare la dispoziția școlilor. Vor putea fi folosite nu numai în cazul apariției unor persoane simptomatice, ci vor putea fi folosite și pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la școală pe baza prezentării unui test negativ. Acolo unde există cabinete medicale școlare, există și teste. Am transmis școlilor să facă această testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta la școală. Acolo unde nu există cabinete medicale școlare, am cerut să se adreseze direcțiilor de sănătate publică. Aș vrea să fac o precizare importantă: această posibilitate de revenire în cea de-a opta zi la școală cu condiția prezentării unui test PCR sau antigen negativ a existat din data de 13 septembrie. Vreme de trei săptămâni în toată România nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite efectuarea acestor texte. Nici măcar una, ca să înțelegem bine amploarea solicitării”, a afirmat Cîmpeanu.
Luni, premierul Florin Cîțu a cerut Agenției Naționale a Medicamentului să grăbească procedurile.
„Cred că au început procedurile, în acelaşi timp cei de la ANM trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare să permită aceste teste. Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANM să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a afirmat luni și premierul Florin Cîțu, întrebat în ce stadiu este procesul de achiziționare a acestor teste.

Potrivit ministrului Cîmpeanu, minorii pot fi testați doar cu acordul părinților, iar în cazul în care testele de salivă vor fi pozitive, ele vor trebui confirmate și printr-un test RT-PCR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi